Brokkoli

Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er en videreutvikling fra viltvoksende kål, som har vært kjent i Middelhavsområdet i hundrevis av år.

Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blader og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde gode smaken minner om asparges.

Bruksområde

Brokkoli er nydelig som tilbehør til de fleste middagsretter. Det mørkegrønne hodet med blomsterknopper sitter på en kraftig stilk som også bør brukes, etter at den er skrelt.

Brokkoli passer til det meste. Den er godt egnet i wok, supper, pureer og  salater. Den kan nytes rå og varmebehandlet. Brokkoli må ikke koke for lenge, ett par minutter kan gjerne være nok.

Egenskaper

Brokkoli har både lavt energi - og fettinnhold og har et høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Brokkoli er også en kilde til protein og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Brokkoli skal være fast i konsistensen og frisk grønn i utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal være av jevn grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.

Lagring

0 - 4°C

Holdbarhet på brokkoli må sees i sammenheng med temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Kjølekjeden bør ikke brytes, og brokkolien trives best i kjøleskapet. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan brokkoli holde i over 2 uker. Brokkoli beskyttes bedre mot uttørring ved filming.

Har du en litt vassen brokkoli i kjøleskapet kan du kutte stilken og sette den i vann. Da vil den kvikne til raskt. Bruk likevel brokkolien så raskt du har mulighet dersom den begynner å se slapp ut.

Sesongmåneder

Juni, Juli, August, September, Oktober

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
86 %
Vann
90 g
Kilojoule
119 KJ
Kilokalorier
28 Kcal
Protein
3,2 g
Karbohydrat
1,9 g
Fett
0,3 g
Norsk
Brokkoli
Latin
Brassica oleracea var. Italica
Engelsk
Broccoli, Calabrese
Tysk
Brokkoli, Spargelkohl
Fransk
Chou broccoli, Calabrais
Spansk
Bróccoli, Brécoles
Italiensk
Broccoli

Brokkoli for helsens skyld