Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
86 % 90 g 119 28 3.2 g 1.9 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 1.9 g 2.7 g 370 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
31 RAE 0 µg 0.5 Alfa-TE 0.04 mg 0.06 mg 0.5 mg 1 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.06 mg 67 µg 0 µg 70 mg 44 mg 0.6 mg 11 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
396 mg 20 mg 0.5 mg 0 µg 0.06 mg 77 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Brokkoli
Latin: Brassica oleracea var. Italica
Engelsk: Broccoli, Calabrese
Tysk: Brokkoli, Spargelkohl
Fransk: Chou broccoli, Calabrais
Spansk: Bróccoli, Brécoles
Italiensk: Broccoli

OM BROKKOLI

Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blader og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde gode smaken minner om asparges.

Bruksområde

Brokkoli er nydelig som tilbehør til de fleste middagsretter. Det mørkegrønne hodet med blomsterknopper sitter på en kraftig stilk som også bør brukes, etter at den er skrelt.

Brokkoli passer til det meste. Den er godt egnet i wok, supper, pureer og  salater. Den kan nytes rå og varmebehandlet. Brokkoli må ikke koke for lenge, ett par minutter kan gjerne være nok.

Egenskaper

Brokkoli har både lavt energi - og fettinnhold og har et høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Brokkoli er også en kilde til protein og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Brokkoli skal være fast i konsistensen og frisk grønn i utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal være av jevn grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.

Lagring

0 - 4°C

Holdbarhet på brokkoli må sees i sammenheng med temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Kjølekjeden bør ikke brytes, og brokkolien trives best i kjøleskapet. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan brokkoli holde i over 2 uker. Brokkoli beskyttes bedre mot uttørring ved filming.

Har du en litt vassen brokkoli i kjøleskapet kan du kutte stilken og sette den i vann. Da vil den kvikne til raskt. Bruk likevel brokkolien så raskt du har mulighet dersom den begynner å se slapp ut.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
86 % 90 g 119 28 3.2 g 1.9 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 1.9 g 2.7 g 370 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
31 RAE 0 µg 0.5 Alfa-TE 0.04 mg 0.06 mg 0.5 mg 1 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.06 mg 67 µg 0 µg 70 mg 44 mg 0.6 mg 11 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
396 mg 20 mg 0.5 mg 0 µg 0.06 mg 77 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Brokkoli
Latin: Brassica oleracea var. Italica
Engelsk: Broccoli, Calabrese
Tysk: Brokkoli, Spargelkohl
Fransk: Chou broccoli, Calabrais
Spansk: Bróccoli, Brécoles
Italiensk: Broccoli