Fennikel

Fennikelen er en stor, hvit knoll med en meget aromatisk og spennende lukt og smak som minner om anis eller lakris.

Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Etter hvert begynte man også å benytte denne som en grønnsak. Fennikel har kraftige bladslirer som danner en stor knoll. Knollen er hvit, da den vokser under jorden. Den har en sterk lukt og aromatisk smak og finnes i forskjellige varianter. Smaken kan minne om lakris eller anis. Fruktkjøttet kan beskrives som mykt og saftig. De friske skuddene som ofte følger med kan brukes som dill. Importeres i dag fra Italia, Spania og Nederland.

Bruksområde

Fennikel kan brukes både rå og kokt. Stilkene renses og skylles godt. De friske skuddene som ofte følger med kan brukes som dill. Rå fennikel kan brukes i salater og som snacks til dip. Skjær gjerne fennikelen fra bunnen av slik at den deler seg i skiver som en løk. Fenikkel kan  kokes, wokkes, grilles, gratineres og bakes. Fennikel er deilig til lammekjøtt, til laks og den er et must i fiskesuppa. Den brukes mye i det italienske kjøkken.

Egenskaper

Fennikel har både lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av kostfiber. Fennikel er også en kilde til protein, vitamin C og kalium. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Vitamin C styrker immunsystemet i tillegg til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Fennikel skal være hvit og fast uten antydning til misfarging, mørke flekker eller slim. Skuddene skal være friske med sterk grønnfarge. Skuddene på toppen skal ikke være tørket ut eller ha antydning til gulning.

Lagring

0 - 2°C

Fennikel skal lagres kjølig og være beskyttet for sterkt sollys og direkte lufttrekk. Innpakket vare kan forhindre uttørking og dermed forlenge holdbarheten.

Sesongmåneder

Juli, August, September
Norsk
Fennikel
Latin
Foenicullum vulgare
Engelsk
Fennel, Florence fennel, Italian fennel
Tysk
Knollenfenchel
Fransk
Fenouil à bulbe
Spansk
Hinojo
Italiensk
Finocchio