Hopp til innhold

Skriv ut

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
83 % 89 g 149 35 0.9 g 6.4 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 6.4 g 2.7 g 143 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
12 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.06 mg 0.02 mg 1.2 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.12 mg 31 µg 0 µg 35 mg 33 mg 0.2 mg 8 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
256 mg 12 mg 0.1 mg 0 µg 0.02 mg 38 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Kålrot, kålrabi
Latin: Brassica napus rapifera
Engelsk: Swede, Rutabaga
Tysk: Kohlrübe, Steckrübe
Fransk: Chou navet, Rutabaga
Spansk: Colrabe
Italiensk: Cavolo navone

OM KÅLROT, KÅLRABI

Kålrot er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Norge fra midten av 1600-tallet. Kålrot er en nær slektning av kål som også fremgår av navnet, men i motsetning til andre kålsorter er det hos kålrot knollen som spises, og ikke bladene. Fasongen er rund og størrelsen kan variere fra små på under 1 kilo til store på 3-4 kilo. Fruktkjøttet er hardt og fast med en lys gul farge. Kålrot er meget rik på C-vitaminer og kalles derfor også for Nordens appelsin. Den har en mild og fin kålsmak og er anvendelig til mange retter.

Bruksområde

Kålrot er en allsidig grønnsak som kan benyttes i mange forskjellige retter. Før bruk skrelles kålroten og deretter skjæres den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper. Kokt kålrot i skiver kan serveres som grønnsak til middagsretter av både kjøtt og fisk. Kålrotstappe er et must til bl. a pinnekjøtt. Kålrot i strimler er utmerket til wok. Kålrot kan også rives og serveres naturell som råkost, til bruk i salat eller skåret i staver som snacks til dipp.

Egenskaper

Kålrot har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kålrot er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kålrot skal kjennes tung og ha en fast konsistens. Den skal også være vasket fri for jord og smuss. Kålrot skal videre være fri for sprekker eller ytre skader som kan forårsake mugg eller bakterieangrep og ingen blader skal følge med. Kålrot kan også leveres vokset for å bevare fuktigheten.

Lagring

0 - 2°C

Kålrot har lang lagringskapasitet under riktige lagringsforhold. Best er oppbevaring så langt ned mot 0°C som mulig og med høy luftfuktighet. Er kålroten filmet i plast, vil dette øke holdbarheten og minske vekttapet.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
83 % 89 g 149 35 0.9 g 6.4 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 6.4 g 2.7 g 143 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
12 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.06 mg 0.02 mg 1.2 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.12 mg 31 µg 0 µg 35 mg 33 mg 0.2 mg 8 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
256 mg 12 mg 0.1 mg 0 µg 0.02 mg 38 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Kålrot, kålrabi
Latin: Brassica napus rapifera
Engelsk: Swede, Rutabaga
Tysk: Kohlrübe, Steckrübe
Fransk: Chou navet, Rutabaga
Spansk: Colrabe
Italiensk: Cavolo navone