Karella

Karella har ukjent opprinnelse, men dyrkes i Sydøst-Asia og andre tropiske deler av verden. Karella er navnet varehandelen bruker på denne grønnsaken, men den kalles også bitteragurk eller bittermelon.

Karella er en viktig grønnsak i mange tropiske land. Den er 10 –- 25 cm lang og ser ut som en spiss og litt krum agurk med sterkt knudret skall. Karella høstes umoden mens den er mørkegrønn. Når den er moden er den guloransje og fruktkjøttet er svampaktig. Fruktkjøttet er hvitt, og i midten har den en mengde gulbrune frø. Smaken er utpreget bitter.

Bruksområde

Karella deles på langs og det svampaktige vevet og frøene i midten skrapes ut. Deretter kan halvdelen brukes fylt som den er eller deles i skiver. Karella kan kokes, stekes eller bakes og brukes som tilbehør til fisk- eller kjøttretter. Brukes ofte fylt med farse og bakt i ovn. Karella kan også brukes som pickles. For å redusere den bitre smaken kan man før bruk legge karella i saltvann en stund eller koke den noen minutter.

Egenskaper

Karella har et høyt innhold av vitamin C og er også en kilde til vitamin A og jern. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Karella skal være hel og uten mørke eller bløte flekker. Fargen skal være jevnt grønn. Størrelsen kan variere avhengig av sort.

Lagring

8 - 12°C

Karella bør oppbevares rundt 10 grader C°. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer.

Norsk
Karella, Karela, bitteragurk
Latin
Momordica charantia cucurbitae
Engelsk
Karela, Bitter gourd, Balsam pear
Tysk
Karella, Balsambirne
Fransk
Margose
Spansk
Cundiamor