Kinakål

Kinakål kommer, som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. Der ble den gjerne spist til frokost. I Europa har kinakål vært dyrket siden midten av 1900-tallet. Den dyrkes også i Norge.

Kinakål danner et ovalt hode, som er tungt og tett sammenknyttet nederst, men noe løsere i toppen. De store og krusete bladene har brede, hvite nerver, mens toppen av bladet er lysegrønt. Tidlig i sesongen er den forholdsvis grønn. Det finnes forskjellige typer kinakål med varierende form og farge. Vekten kan også variere, men ligger vanligvis fra 0,5 - 1,5 kilo. Kinakål har en sprø konsistens og den har en en mild, fin og litt søt smak.

Bruksområde

Kinakål kan brukes i råkost eller i salat. Men den er vel så god etter at den er varmebehandler. Da kommer den fine søtlige smaken fram. Den kan gjerne kokes, gratineres, smørdampes, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper og gryter eller wok.

Egenskaper

Kinakål har både lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kinakål skal være sprø, saftspent og ha et friskt utseende uten antydning til misfarging av bladene eller bladstilkene. Bladstilkene skal være hvite, uten bløte flekker, sliming eller sorte prikker som antyder virusangrep. Hodene skal være faste og skåret like under bladfestet.

Lagring

0 - 2°C

Kinakål har ganske god holdbarhet ved riktig oppbevaring, men holdbarheten avhenger også av sort og dyrkningsland. Tabellen må derfor tas som en generell veiledning. Kinakål er etylenømfintlig og må lagres borte fra etylenproduserende varer.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Januar, Februar, Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, Desember

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
95 g
Kilojoule
63 KJ
Kilokalorier
15 Kcal
Protein
1,1 g
Karbohydrat
1,8 g
Fett
0,1 g
Norsk
Kinakål
Latin
Brassica pekinensis
Engelsk
Chinese cabbage
Tysk
Chinakohl
Fransk
Chou de Chine
Spansk
Col China
Italiensk
Cavolo cinese

Lag noe godt med kinakål

Les mer om kinakål