Produktbilde kinakål

Derfor bør du spise kinakål

Da kinakålen kom til Norge tidlig på 1980-tallet ble den tatt veldig godt imot. Den ble raskt en storselger i norske dagligvarebutikker. Den var lett å håndtere, lett å lagre og sprø å spise. På mange måter gjorde kinakålen oss til et salatspisende folk.

Lang holdbarhet

Det er mye god mat i en kinakål, det er også noe av de rimeligste du kan spise. Den er svært holdbar, og bruker man bare halve og pakker inn andre halvdelen i plast og legger i den kjøleskapet, holder den seg godt. Kinakålen har lengere holdbarhet enn andre salattyper, blant annet fordi den ikke oksiderer i snittflatene. Holdbarheten avhenger også av sort og dyrkningsland. Kinakål er etylenømfintlig og må lagres borte fra etylenproduserende varer.

Norsk sesong forlenget

Norsk kinakål dyrkes i store deler av landet, fra Frosta i Trøndelag og sørover. Kinakålproduksjonen i Norge er nå forlenget på grunn av kontrollert atmosfærelager. Dermed får butikkene og kundene frisk kinakål i en lengre periode.

Kinakålen som høstes i september/oktober legges på lageret og holder godt utover vinteren.

Slik bruker du kinakål

Mange har fått øynene opp for å varmebehandle kinakålen. Ved varmebehandling kommer den fine søtlige smaken på kinakålen fram. Kinakål kan med fordel smørdampes, gratineres, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper, gryter, wok og annen asiatisk mat. Pass på at den ikke kokes for lenge. Da mister den smaken.

God kilde til vitamin C

Kinakål har både lavt energi- og fettinnhold og er en god kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Kål inneholder også glukosinolater som er svovelholdige forbindelser som omdannes til blant annet isotiocyanat, som kan ha en positiv effekt på immunforsvaret.

Kinakål skal være sprø, saftspent og ha et friskt utseende uten antydning til misfarging av bladene eller bladstilkene. Bladstilkene skal være hvite, uten bløte flekker, sliming eller sorte prikker som antyder virusangrep. Hodene skal være faste og skåret like under bladfestet. Kålfamilien er stor - les mer om hvorfor du bør spise kål