Paprika

Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. I dag dyrkes den i stort omfang også i Europa. Navnet paprika er en fellesbetegnelse for de større, milde capsicum-artene vi kjenner.

Det finnes mange forskjellige sorter paprika med varierende form, farge, størrelse og smak. Alle typer paprika begynner som grønn, og noen forblir grønne, mens andre skifter farge til rød, gul, orange, hvit eller mørk fiolett. Rød og gul paprika er altså moden grønn paprika. Smaken er noe mildere hos de modne variantene enn hos grønn. Prisen er ofte også litt dyrere da de modne variantene tar lengre tid å dyrke frem.

Rød paprika er mest vanlig. Den finnes hele året, og har en mild og fin smak. Grønn paprika er noe beskere på smak enn f.eks. gul og rød, men er ofte rimeligere i innkjøp. Grønn paprika finnes hele året. Gul paprika har samme egenskapene som rød paprika. Den er mild og god i smaken og finnes hele året.

Bruksområde

Paprika vaskes og stilken, innvendige hinner og frø fjernes. Den kan deretter deles i to og strimles eller kuttes i ringer. Paprika kan brukes til mye, men er god til ost, i salater, i gryteretter, stuinger eller wok. Paprika kan også fylles med kjøttdeig, hakket løk og ris og stekes i ovn eller gratineres. Paprika inneholder mye C- vitaminer og er best å spise rå for å få med seg alle vitaminene. God som garnityr på brødskiver.

Egenskaper

Paprika har både lavt energi - og fettinnhold. Paprika har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Paprika har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Paprika er en kilde til vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning.

Grønn paprika er i tillegg en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens rød paprika har et høyt innhold av beta-karoten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Paprika skal ha et blankt og pent utseende. Fruktkjøttet skal være fast og fint med en sterk farge. Den bør være fri for misfargede flekker eller sprekker. Skallet bør være tykt og saftig med sprø konsistens uten tegn til innskrumpning eller slapphet.

Lagring

8 - 10°C

Paprika oppbevares best i plast ved 8 - 10° C. Holdbarheten bør være minst en uke eller mer i riktig temperatur og luftfuktighet. Den grønne varianten har gjerne noe lengre holdbarhet enn de andre mer modne variantene. Pass på å beskytte mot etylengass og sterk lufttrekk.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
89 %
Vann
91 g
Kilojoule
120 KJ
Kilokalorier
28 Kcal
Protein
1,1 g
Karbohydrat
4,6 g
Fett
0,2 g
Norsk
Paprika
Latin
Capsicum annuum
Engelsk
Sweet pepper
Tysk
Paprika
Fransk
Piment douce, Paprika
Spansk
Paprika, Pimento dulce
Italiensk
Pepperoni

Derfor bør du spise paprika