Pepperrot

Pepperrot har vært kjent i Norden fra 1500-tallet. Planten er flerårig og danner en lang, smal rotstokk med lange og smale siderøtter. Siderøttene brukes til utplanting neste år, mens hovedroten høstes og benyttes som kryddergrønnsak.

Pepperrot kan i utseende minne om en langstrakt pastinakk, den er hvit i skallet med enkelte lysebrune flekker og har en meget sterk og karakteristisk smak.

Bruksområde

Pepperrot skrelles før bruk, og brukes gjerne revet, høvlet eller skåret i små biter. Pepperrot har en meget sterk smak og brukes hovedsakelig som krydder til sauser, salater, til roastbiff eller oksestek og supper. Mest kjent er kanskje pepperrotkrem som serveres til laks, ørret eller andre fiskeretter.

Egenskaper

Pepperrot har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å resusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Pepperrot er også en kilde til vitamin C og kalium. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Pepperrot selges vanligvis oppdelt i stykker, men det skal være stykker av en kraftig rot, uten vedheng av gress eller smale siderøtter. Roten skal være fast og saftspent, velformet og uten forgreninger, sykdom eller skadedyr.

Lagring

0°C

Pepperrot oppbevares best mørkt og så nær 0 °C som mulig. Den har en god holdbarhet, men blir lett utsatt for sopp og bakterieangrep hvis den blir våt under lagring, eller emballeres slik at den ikke får tilstrekkelig lufttilførsel.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele året
Norsk
Pepperrot
Latin
Armoracia rusticana
Engelsk
Horseradish
Tysk
Merrettich
Fransk
Raifort
Spansk
Rábano picante
Italiensk
Barba forte, Armoraccio