Reddik

Reddik er en gammel kulturplante som stammer fra Kina. Reddik er en samling av flere rotdelikatesser hvor både form, farge og størrelse varierer.

Mest brukt er det vi kaller for sommerreddik hvor formen er kulerund og fargen rød. Vi har også vinterreddik som er en noe mindre kjent variant. Den ligner på en gulrot i form og er rund og avlang med en lysere rød farge. Reddik har en frisk og noe sterk smak. Dette kommer av at den inneholder sennepsolje.

Bruksområde

Reddik vaskes først i kaldt vann. De kan deretter spises naturell hele, i skiver eller kuttet til salat. Reddik er godt tilbehør til ost og hører således til et ostebord sammen med druer, kiwi og stangselleri. Den kan også spises sammen med dipp, som pålegg eller kokes i 10 - 15 minutter og serveres som varm grønnsak til kjøtt og fisk.

Egenskaper

Reddik har lavt energi - og fettinnhold og er i tillegg en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Reddik har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Siden reddik finnes i forskjellige varianter kan det generelt sies at knollene skal ha fast, hvitt fruktkjøtt og være saftige. De må videre være hele og harde uten bløte eller mørke flekker. Sommerreddik som ofte kommer i bunt, skal ha friske grønne blader.

Lagring

0 - 2°C

Reddik skal lagres kjølig med høy luftfuktighet. Holdbarheten kan variere noe avhengig av om bladene er skåret av eller ikke. Pakket vare kan også holde seg lenger da dette beskytter mot uttørring.

Sesongmåneder

Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
94 %
Vann
94 g
Kilojoule
68 KJ
Kilokalorier
16 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
2,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Reddik
Latin
Raphanus sativus var. Sativus
Engelsk
Radish
Tysk
Radieschen
Fransk
Radis
Spansk
Rábano
Italiensk
Ravanello