Sellerirot, Knollselleri

Sellerirot, som også kalles knollselleri, kommer fra Middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa. Den har vært kjent i Norge i lang tid, og er mye brukt i norsk husmannskost.

Sellerirot er en lysebrun, rund og knudret rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft, og en litt skarp søtlig smak. Sellerirot selges i begynnelsen av sesongen som bunterot med gresset hengende på. Dette gresset kan godt brukes, fersk eller tørket. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter, hele eller i stykker som er plastpakket.

Botaniske forskjeller

Stangselleri (Apium graveolens var. dulce) og knollselleri (Apium graveolens var. rapaceum) er nært beslektet og kom opprinnelig fra den samme plante. Begge tilhører skjermplantefamilien som også inkluderer persille, gulrot, fennikel og pastinakk. Mens stangen mangler knoll, så mangler knollen stang. Begge har selvsagt både røtter og blader, men vi spiser kun den ene delen hos hver av plantene.

Bruksområde

Sellerirot bør skrelles før bruk for å få vekk alle jordrester. Vær oppmerksom på at fruktkjøttet raskt oksyderer og blir misfarget. Sellerirot bør derfor brukes umiddelbart etter skrelling. Den er kansje mest kjent som en suppegrønnsak, men selleri er veldig anvendelig og kan brukes i mange retter. Stekt, kokt eller bakt sellerirot brukes som tilbehør. Strimlet sellerirot passer fint til wok. Den er nydelig i supper, mos, gratenger og pureer. Revet sellerirot er godt i salater.

Egenskaper

Sellerirot har lavt energi - og fettinnhold og høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sellerirot har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Sellerirot er også en kilde til kalium og kopper. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Sellerirot skal være hel og fast, nesten uten jord, uten skadedyr eller frostskader.

Lagring

0 - 2°C

Bunterot med gresset på bør ikke lagres lengre en uke. Sellerirot som lagres mørkt og kjølig, kan holde i mange måneder.

Sesongmåneder

Januar, Februar, Mars, April, August, September, Oktober, November, Desember

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
70 %
Vann
87 g
Kilojoule
114 KJ
Kilokalorier
27 Kcal
Protein
1,6 g
Karbohydrat
2,8 g
Fett
0,3 g
Norsk
Sellerirot, knollselleri
Latin
Apium graveolens var. Rapaceum
Engelsk
Celeriac, Celery root
Tysk
Knollensellerie
Fransk
Céleri rave
Spansk
Apio nabo, Apio de bulbo
Italiensk
Sedano rapa