Hopp til innhold

Skriv ut

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
70 % 87 g 114 27 1.6 g 2.8 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.2 g 0.2 g 2.6 g 3.5 g 0 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 0.5 Alfa-TE 0.03 mg 0.04 mg 0.5 mg 0.8 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.16 mg 78 µg 0 µg 15 mg 48 mg 0.5 mg 30 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
572 mg 17 mg 0.5 mg 0 µg 0.15 mg 79 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Sellerirot, knollselleri
Latin: Apium graveolens var. Rapaceum
Engelsk: Celeriac, Celery root
Tysk: Knollensellerie
Fransk: Céleri rave
Spansk: Apio nabo, Apio de bulbo
Italiensk: Sedano rapa

OM SELLERIROT, KNOLLSELLERI

Sellerirot er en lysebrun, rund og knudret rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft, og en litt skarp søtlig smak. Sellerirot selges i begynnelsen av sesongen som bunterot med gresset hengende på. Dette gresset kan godt brukes, fersk eller tørket. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter, hele eller i stykker som er plastpakket.

Bruksområde

Sellerirot bør skrelles før bruk for å få vekk alle jordrester. Vær oppmerksom på at fruktkjøttet raskt oksyderer og blir misfarget. Sellerirot bør derfor brukes umiddelbart etter skrelling. Den er kansje mest kjent som en suppegrønnsak, men selleri er veldig anvendelig og kan brukes i mange retter. Stekt, kokt eller bakt sellerirot brukes som tilbehør. Strimlet sellerirot passer fint til wok. Den er nydelig i supper, mos, gratenger og pureer. Revet sellerirot er godt i salater.

Egenskaper

Sellerirot har lavt energi - og fettinnhold og høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sellerirot har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Sellerirot er også en kilde til kalium og kopper. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Sellerirot skal være hel og fast, nesten uten jord, uten skadedyr eller frostskader.

Lagring

0 - 2°C

Bunterot med gresset på bør ikke lagres lengre en uke. Sellerirot som lagres mørkt og kjølig, kan holde i mange måneder.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
70 % 87 g 114 27 1.6 g 2.8 g 0.3 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.2 g 0.2 g 2.6 g 3.5 g 0 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
0 RAE 0 µg 0.5 Alfa-TE 0.03 mg 0.04 mg 0.5 mg 0.8 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.16 mg 78 µg 0 µg 15 mg 48 mg 0.5 mg 30 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
572 mg 17 mg 0.5 mg 0 µg 0.15 mg 79 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Sellerirot, knollselleri
Latin: Apium graveolens var. Rapaceum
Engelsk: Celeriac, Celery root
Tysk: Knollensellerie
Fransk: Céleri rave
Spansk: Apio nabo, Apio de bulbo
Italiensk: Sedano rapa