Nykål, tidligkål
Nykål er en av de tidligste sortene på markedet om våren og er en meget attraktiv vare når den kommer.
Bruksområde
Brukes som annen kål og er nydelig kokt, smørdampet og i wok. Rå nykål er også kjempegod finsnittet i salater. Skåret i båter kan den også grilles, f.eks. sammen med hakkede krydderurter.
Egenskaper
Nykål har lavt energi - og fettinnhold og høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Nykål er også en kilde til kalium. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Hvitkål skal ha tett knyttede, tunge hoder med glatte ytterblader. Kålhodet skal være helt og jevnfarget, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie, sprø og saftige og ha en frisk farge. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.
Lagring
0 - 2°C
Holdbarheten er kortere enn for vanlig hvitkål.
Sesongmåneder
- Norsk
- Nykål, Tidligkål, Sommerkål
- Latin
- Brassica oleracea var. Capitata