Wok med hodekål

Slik lager du wok på 15 minutter

Wok er enkelt og raskt i en travel hverdag og er en perfekt måte å bruke opp rester på. Her får du tips om hvordan du kan bruke det du har av rester i kjøleskapet til å lage en enkel wok.

Rydd i kjøleskapet 

Har du ett par gulrøtter, en kvart hodekål, en halv løk og litt purre i kjøleskapet? Da har du nesten alt du trenger til en god wok. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva som kan wokes. Det går helt fint å bruke en vanlig stekepanne.  

Les mer: Mindre matsvinn. 
 

Mange muligheter 

Tradisjonelle wokretter består i hovedsak av grønnsaker, sjømat, kylling, biffkjøtt eller svinekjøtt. Mange liker ris eller nudler som tilbehør. For en sunnere vri kan du bruke fullkornsris eller fullkornsnudler. Kjøtt og fisk kan erstattes med bønner eller linser om ønskelig. Bruker du hermetiske bønner eller linser trenger de bare et par minutter i pannen sammen med litt krydder og olje. 
 

Slik går du frem: 

 
Grønnsaker, fisk eller kjøtt skjæres i strimler og stekes i en stekepanne med varm olje. Det er en fordel å woke små porsjoner om gangen. De oppdelte ingrediensene freses raskt i den varme oljen, smakes til - og er så serveringsklar. Høy temperatur og kort tid i pannen gir grønnsakene en sprø og god konsistens og er en fin tilberedningsmetode for å bevare mest mulig av næringsstoffene. 

 

  • Beregn ca. 450 g pr person (hvorav ev. 150 g er kjøtt, fisk eller kylling). For å gjøre det enkelt; 300 g grønnsaker er omtrent tre fulle hender. 
  • Grønnsaker, fisk og kjøtt skjæres opp i like store biter, staver eller strimler. 
  • Varm oljen til høy temperatur i en wok eller stekepanne. Best egnet er rapsolje, men du kan også bruke solsikke- eller soyaolje. 
  • Wok kjøttet først og legg det til side. 
  • Wok så grønnsakene i ca. 2 minutter under konstant omrøring. Om du ønsker kan du woke grønnsakene sammen med hakket hvitløk, revet ingefær og/eller chili. 
  • Wok bare små porsjoner om gangen, om ikke kan grønnsakene bli kokt i stedet for stekt. 
  • Tilsett det tidligere stekte kjøttet eller fisken og smak til med krydder, litt flytende honning, limesaft og soyasaus. 
  • Friske urter tilsettes helt til slutt. Mange er glad i koriander til wok. 

Wok på menyen gjør det lett å spise mye grønnsaker. La deg inspirere til hvordan du kan spise enda mer frukt og grønt her: Halve tallerken til alle dagens måltider.