Ovnsbakte spiralpoteter på pinne

Hvordan tilberede poteten for å ta vare på næringsinnholdet?

Poteten inneholder nesten alle næringsstoffene vi trenger. Noen tilberedningsmåter tar bedre vare på disse enn andre.

At poteter er næringsrike, er hevet over all tvil. Det viser seg at den nesten kan stå på egne ben i kostholdet vårt. Sild og poteter var en hovedgrunn til folkeøkningen på 1700-, 1800- og 1900-tallet.

Poteten er rik på stivelse og proteiner av høy kvalitet. Stivelsen i den gir oss den energien vi trenger og skallet et godt tilskudd av kostfiber.

Vitamin C og kalium
Poteter har stor betydning som C-vitaminkilde. Nyhøstede poteter inneholder mer vitamin C enn poteter som er lagret. Poteten inneholder også noe mangan, samt jern og kalium. Rikelig med godt sammensatte proteiner gir poteten også. Stivelsen tilfører potetspiseren også riktige karbohydrater.

Smart potetbruk
De fleste næringsstoffene i poteten er i og rett under skallet. Vi får derfor i oss ekstra "godbiter" ved å spise poteter med skall - da selvfølgelig godt vasket. Eller å koke potetene med skallet på og skrelle etterpå. Da reduseres tapet av næringsstoffene.

Tilbereder du poteter i mikrobølgeovn, går mindre næringsstoffer tapt. Vårt tips er å ikke koke flere enn et par stykker om gangen. Legg de i en glassbolle med ca. 1 dl vann og kok på full effekt noen minutter. Prøv deg frem - minkroovnene er forskjellige.

Synes du det er tungvint å koke poteter hver dag, kan du koke noen store porsjoner et par ganger i uken. Kokte poteter holder seg godt i kjøleskapet, og du kan varme dem opp ved damping eller i mikrobølgeovn.

Poteter som er klokt tilberedt, er noe de fleste kostholdseksperter vil vi skal spise mer av!