Hvordan tilberede poteten for å ta vare på næringsinnholdet?
At poteter er næringsrike, er hevet over all tvil. Det viser seg at den nesten kan stå på egne ben i kostholdet vårt. Sild og poteter var en hovedgrunn til folkeøkningen på 1700-, 1800- og 1900-tallet.
Poteten er rik på stivelse og proteiner av høy kvalitet. Stivelsen i den gir oss den energien vi trenger og skallet et godt tilskudd av kostfiber.
Vitamin C og kalium
Poteter har stor betydning som C-vitaminkilde. Nyhøstede poteter inneholder mer vitamin C enn poteter som er lagret. Poteten inneholder også noe mangan, samt jern og kalium. Rikelig med godt sammensatte proteiner gir poteten også.
Smart potetbruk
De fleste næringsstoffene i poteten er i og rett under skallet. Vi får derfor i oss ekstra "godbiter" ved å spise poteter med skall - da selvfølgelig godt vasket. Eller å koke potetene med skallet på og skrelle etterpå. Da reduseres tapet av næringsstoffene.
Tilbereder du poteter i mikrobølgeovn, går mindre næringsstoffer tapt. Vårt tips er å ikke koke flere enn et par stykker om gangen. Legg de i en glassbolle med ca. 1 dl vann og kok på full effekt noen minutter. Prøv deg frem - mikrobølgeovner er forskjellige.
Synes du det er tungvint å koke poteter hver dag, kan du koke noen store porsjoner et par ganger i uken. Kokte poteter holder seg godt i kjøleskapet, og du kan varme dem opp ved damping eller i mikrobølgeovn.