Spis deg utørst i varmen

Frukt, bær og grønnsaker består av mye vann og er gode kilder til å holde væskebalansen intakt i sommervarmen. Spesielt agurk, salat, vannmelon, brokkoli, grapefrukt, gulrøtter, epler og bær er gode kilder til væske.

Rundt 80 prosent av væskeinntaket får vi gjennom drikkevarer. De resterende 20 prosentene får vi i oss fra mat. Samlet bør det daglige væskeinntaket fra mat og drikke ligge på 27 dl for kvinner (cirka 11 glass) og 37 dl for menn (cirka 15 glass).

Agurk, salat og vannmelon har høyest vanninnhold

Når det er varmt ute trenger du imidlertid mer væske og det kan være smart å være bevisst på å spise mat som inneholder mye vann. Frukt, bær og grønnsaker har et høyt vanninnhold, mange av dem helt opp til 80-90 prosent. Vannmelonen for eksempel, inneholder 93 prosent vann, salat inneholder 95 prosent, mens agurk ligger helt i tet med hele 96 prosent vann. Brokkoli, gulrøtter, grapefrukt og epler ligger alle på mellom 80-90 prosent.

Kjøl deg ned med smoothie

Alle former for bær er også svært gode kilder til væskerik mat i sommervarmen, og en frisk smoothie kan gjøre underverker for en varm og tørst kropp.

Fyll blenderen med friske sommerbær i alle farger og ha gjerne i isbiter som du knuser sammen med bærene for at smoothien skal bli kjølig.  


Her finner du et vell av smoothieoppskrifter og ellers alt du trenger å vite om smoothies.