Vi spiser for mye salt

Vi får i snitt i oss ca. 10 g salt pr. dag. Det er dobbelt så høyt som anbefalt. Mellom 70 og 80 % av saltet kommer fra bearbeidede produkter og ferdigmat. For mye salt gir økt risiko for høyt blodtrykk, og dermed større risiko for hjerte- og karsykdommer. Nyrene kan også bli skadet av mye salt i kostholdet.

Trenger vi salt?

Salt er livsnødvendig for oss mennesker. Blant annet har det stor betydning for væskebalansen, nerver og muskler. I gjennomsnitt spiser vi 10 gram salt daglig, myndighetene anbefaler 5 gram, mens kroppens behov er ca. 1 gram daglig. Vi spiser altså ti ganger mer salt enn nødvendig.

For mye salt er skadelig

Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk gir igjen økt risiko for hjerte- og karsykdommer og slag.

Hva er for mye salt?

Matvarer som posesaus og posesupper, ferdigmiddager, buljong, kjøttprodukter, spekemat, saltet smør/margarin, enkelte oster og snacks inneholder mye salt. Industribakt brød kan inneholde tre ganger så mye salt som hjemmebakt brød. Flaskevann kan også ha høyt saltinnhold. Vi har ingen norsk grense for hva som er mye salt i en matvare. I Finland har de derimot utviklet slike grenser, og disse kan være til hjelp når du skal vurdere et produkt:

  • Høyt saltinnhold: 1,25 g salt eller mer per 100 g vare
  • Middels saltinnhold: 0,25-1,25 g salt per 100 g vare
  • Lavt saltinnhold: 0,25 g salt eller mindre per 100 g vare

Hvis saltinnholdet er oppgitt som Na (natrium) kan man vurdere produktet ut i fra disse grensene:

  • Høyt saltinnhold: 0,5 g natrium eller mer per 100 g vare
  • Middels saltinnhold: 0,1-0,5 g natrium per 100 g vare
  • Lavt saltinnhold: 0,1 g natrium eller mindre per 100 g vare

Slik finner du mengden salt i maten:

  • Opplysninger om matvarers næringsinnhold står på de fleste matvarene.
  • Dersom du vil finne ut saltmengden, og den står oppgitt som natrium, kan du regne ut saltet i maten ved å gange natriummengden med 2,5.
  • 1 gram salt er tilnærmet lik 0,4 gram natrium.

Salterstattere

Næringsmiddelindustrien leter etter erstatninger til salt for å kunne tilby produkter med lavt saltinnhold. Men hva skjer hvis salt erstattes med andre stoffer? Kan salterstattere være skadelige for kroppen? Den samme problemstillingen har vi rundt bruken av kunstig søtningsstoff, og det vil helt sikkert bli diskusjoner rundt bruken av salterstattere også.

En god og naturlig salterstatter er krydderurter, les mer her!