Vi spiser for mye sukker

Sukkerbølgen skyller over landet. Tilgangen på sukkerholdige produkter er ekstrem. I tillegg har vi lagt til oss en ”kosekultur” der vi skeier ut og unner oss noe ekstra i tide og utide. Uvanene fører vi over på barna, slik at de kan få problemer med både overvekt og tannråte.

Så mye spiser vi

De største sukkerkildene våre er godteri og brus. Brus bidro i gjennomsnitt med ca. 7 kilo sukker per person i 2007, og omsetningen av sukkervarer og sjokolade økte fra 4 til 13 kilo per person per år i perioden 1960-1996. De siste 15 årene har omsetningen av sukkervarer og sjokolade økt ytterligere til 15 kilo per person per år. Myndighetene anbefaler at maks 10 % av det daglige energiinntaket kommer fra tilsatt sukker.

Ubevisstheten har skylden

Mange er ikke klar over at det er like mye tilsatt sukker i en Go'morgen yoghurt som i en kroneis. Eller at et glass saft nesten fyller opp den daglige maksimalgrensen for et barn på 2 år. Som foreldre ønsker vi det beste for barna, men da er det viktig å være klar over hva vi tilfører kroppen deres når vi gir dem kjeks, is, boller, frokostblandinger og saft. Vi trenger å bli mer bevisste og få mer kunnskap om matvarer, slik at vi kan gjøre bedre valg både for oss selv og barna.

Usunn tilgjengelighet

Det er en usunn tilgjengelighet og aksept for brus og søtsaker i det daglige kostholdet. Porsjonspakkede kaker og muffins, og tilbud på boller gjør det altfor lett å velge usunt. I tillegg lønner det seg økonomisk å velge de store posene. Men åpnet pose, er tom pose. Brus er blitt hverdagsdrikk, og det skal bare en halv liter til for å fylle opp de maksimalt anbefalte 10 prosentene med tilsatt sukker, og da kommer alt det andre du spiser og drikker i tillegg.

Økt risiko for sykdom

Problemet med for høyt sukkerinntak er blant annet at sukkerholdige matvarer fortrenger annen næringsrik mat, og på den måten kan man risikere å få i seg for lite vitaminer og mineraler. For en liten barnekropp i vekst er dette spesielt viktig. Det å spise for mye sukker, gjør at man lettere spiser for mye og øker risikoen for overvekt. Med overvekt øker risikoen for diabetes, som igjen øker risiko for å utvikle hjertesykdom. En søt, men ond utvikling.