Ny handlingsplan for bedre kosthold

Tirsdag 7. mars 2017 ble regjeringens nye handlingsplan for kosthold lansert. Handlingsplanen inneholder tiltak for å fremme et sunt og variert kosthold i befolkningen. Barn, unge og eldre er de viktigste målgruppene.

I handlingsplanen (2017-2021) har regjeringen blant annet løftet fram disse tiltakene:

Fremme forbruk av grønnsaker og andre plantebaserte matvarer
Både barn og voksne spiser for lite frukt og grønt daglig. Arbeidet med å øke inntaket av frukt og grønt krever godt samarbeid mellom flere aktører, blant annet myndigheter, matvarebransjen og frivillige organisasjoner. Vi i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) jobber hver dag med å styrke kunnskap og ferdigheter hos forbrukere, og dette arbeidet trekkes frem i handlingsplanen. Spesielt nevnes belgvekster (bønner, linser, erter osv.), og dette skal det jobbes mer med fremover.

Kommunikasjon som understøtter arbeid med å gjøre sunne valg enkle
Helsemyndighetene har ansvar for å kommunisere sammenhengen mellom kosthold og helse til befolkningen. Vi i OFG lanserte nylig boken "Førsteklasses mat", en ny og oppdatert versjon av "Mathjelpen for foreldre". Målgruppen er foreldre til 1. klasseelever over hele landet, og boken deles ut av skolen. Les mer her. Boken inneholder enkle, gode og næringsrike oppskrifter, som alle er eksempler på hvordan du kan "grønne opp" en ganske vanlig middag.

Fremme gode mat- og måltidsvaner i barnehage og skole
Handlingsplanen påpeker at barnehagene favner barnegrupper på tvers av sosiale skillelinjer og kulturell baklgrunn, og har et godt grunnlag for arbeidet med å fremme gode mat- og måltidsvaner. OFG sitt barnehagekonsept "5 om dagen-barnehage" er med på å fremme inntak av frukt og grønt i barnehagen. 3700 barnehager er allerede med, og vi ønsker enda flere velkommen. De ansatte får tilbud om e-læringskurs og mottar i tillegg en inspirasjonspakke med materiell og utstyr til bruk i barnehagen. Konseptet er helt gratis.

 

 

Kilde: Regjeringen.no