Ulike glass med smoothie i ulike farger

Smoothiens historie

Visste du at den første smoothie-oppskriften ble publisert i en kokebok i 1940-årene? Her kan du lære litt mer om smoothiens bakgrunn og historie.

Smoothiens bakgrunn og historie

En smoothie er en tyktflytende og forfriskende drikk som er laget av most, hel frukt, bær eller grønnsaker, isbiter og eventuelt litt juice eller yoghurt. Det er også mulig å bruke fryst frukt, bær eller grønnsaker – da dropper du bare isbitene.

Smoothie har en konsistens som gjør at den fungerer godt som et flytende måltid. I en smoothie finner du vitaminer, mineraler, fiber og proteiner.

Her finner du oppskrifter på smoothie.

Navnet «smoothie» ble for første gang brukt offentlig om en fruktmosblanding i en brosjyre som fulgte med en amerikansk blender – «Waring Blendor Cookbook Booklet» – fra 1940-årene. Men som med mye annet er opprinnelsen noe uklar og flere hevder at det var nettopp de som først begynte å bruke ordet 'smoothie' i kommersiell sammenheng. En ting er i hvert fall sikkert og det er at «smoothie» som begrep og drikk ikke ble godt kjent i USA før på 1960-tallet. Da var det bl.a. flere helsekostbutikker som begynte å selge dem. I 1973 ble Smoothie King (en smoothie-bar) opprettet i USA og smoothiens popularitet fortsatte å øke og spre seg gjennom de neste tiårene. Etterhvert kom også smoothie-begrepet til Norge og rundt 2005 begynte smoothien å for alvor bli kjent også her.

I dag er det mange i Norge som har anskaffet seg blender for å kunne lage seg deilige smoothier hjemme, og smoothie-barer som f.eks. SmoothieXchange dukker opp på stadig flere kjøpesentere. Ikke så rart kanskje, med tanke på at en smoothie kan drikkes når som helst: til frokost, lunsj, og dessert, som mellommåltid, etter trening, til bursdag og til fest!

Frokostsmoothie

Populære smoothies

Aktuelle artikler