Wraps laget av isbergsalat med fyll

3 tips - hvordan ta sunnere valg på farten

Vil du ha energi som varer, og mat som metter? Også når du kjøper noe på farten? Her er tre ting som du raskt kan se etter når du handler på en kiosk eller energistasjon (bensinstasjon).

Velg produkter og retter med mye frukt og grønt 

Se etter produkter eller retter med mye frukt og grønnsaker. Frukt og grønnsaker inneholder mye fiber og gir påfyll av viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Fiber gjør at maten vi spiser ligger i magen lengre, noe som er gunstig for å opprettholde et stabilt blodsukker og for å gi en god metthetsfølelse. 

Fiber gjør også godt for fordøyelsen noe som kan være positivt i seg selv, og særlig om du skal kjøre en lang biltur. På lange bilturer blir det automatisk lite mosjon. Fysisk aktivitet bidrar til en smidig fordøyelse og når det blir lite aktivitet, kan det derfor være ekstra lurt å spise noe fiberrikt for å “sette fart på systemet”.  

Nordmenn spiser i snitt kun 2,9 av de anbefalte 5 om dagen, litt mer frukt og grønt når vi er på farten kan med andre ord bidra positivt for de fleste av oss. 

Velg grovt 

Grove kornprodukter er også fiberrikt, og er av samme grunn som frukt og grønnsaker, et godt valg på farten. Det er også mer vitaminer og mineraler i grove kornprodukter enn i lyse.  

Løft blikket 

Det finnes sunnere varianter på de aller fleste kiosker og energistasjoner. Alternativene er der, men det kan være lett å trekkes mot pølsene og burgermenyen, særlig om magen romler skikkelig. Kanskje kan tipsene om hva som gir deg jevn energi motivere til litt grønnere og grovere valg?  

Eksempler på sunnere alternativer på kiosker og energistasjoner: 

  • Grove wraps med mye frukt og grønt 
  • Salater og bowls 
  • Fruktbeger og hel frukt 
  • Smoothie 
  • Juice som drikke til maten i stedet for brus