Derfor bør du spise beter

Beter er en norsk delikatesse - fargerike, næringsrike og allsidige. I Norge har vi flotte forhold for dyrking av beter, og god tilgang året rundt. Her får du våre beste argumenter for å velge beter på tallerkenen.

NÆRINGSRIKE BETER

Vi finner beter i røde, gule, hvite og polkafargede varianter. Den sterke rødfargen i rødbetene vitner om et høyt innhold av antioksidanter. Ytre påvirkninger som røyking, alkohol, dårlig kosthold eller for mye stress kan øke konsentrasjonen av frie radikaler i kroppen. Et høyt inntak av antioksidanter kan hjelpe kroppen å takle dette, og rødbeter er en god kilde.

Beter generelt er rike på kostfiber som bidrar til en god fordøyelse og økt metthetsfølelse. Betene er også en god kilde til B-vitaminet folat som blant annet er viktig for normal bloddannelse og kan redusere tretthet og utmattelse. Betene er også en god kilde til kalium, som er helt nødvendig for at hjertet skal slå jevnt og godt og for musklenes funksjon.

Studier har og vist at rødbetejuice kan fremme prestasjonsevnen under trening for mosjonister, men her trengs det mer forskning.

BETER ER IKKE BARE TILBEHØR

Beter har en søtlig smak og kan brukes på svært mange måter. De fungerer fint som tilbehør, men kan også bære en hel rett alene takket være sin karakteristiske smak. Bakt i ovnen, stekt i panne, som puré eller suppe, eller en fantastisk betetartar som du kan imponere middagsgjestene med. Hva med å gjøre fredagskosen spenstig og smakfull med betechips? Det er godt for store og små samtidig som dere kan kose dere til dagens 5 porsjoner med frukt og grønt.

BETER SETTER FARGE PÅ TALLERKENEN

Gule beter har en dyp farge som setter farge til annen mat, og passer derfor godt i for eksempel supper. Bruk revne rødbeter i salater, råkost eller som garnityr, det gir fristende og fargerike retter. Rødbet i juicer og smoothies gir en dyp rødfarge og god smak, og litt bakte rødbeter i pannekakerøren gir morsomme pannekaker som frister barna. Uansett hva du velger å gjøre med betene bør du spise dem ferske - da kommer virkelig smaken til sin rett.

Rødbeter bør ikke gis til barn under 1 år på grunn av høyt nitratinnhold.