Rødbete

Rødbete er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Europa lenge før Kristi fødsel. Både rødbeter og sukkerbeter stammer fra strandbeten som vokser vilt langs kysten i Europa.

Rødbete kan være flatrunde, runde, ovale eller sylindriske. Mest vanlig for salg hos oss er de runde. Rødbetens spesielle dype røde farge skyldes to naturlige fargestoffer. Det ene heter betacyanin og gir en rødfiolett farge, mens det andre fargestoffet gir en gul farge. Fargen kan variere mellom variantene, men yngre rødbeter har gjerne mer fiolett farge enn de større og eldre. Om sommeren selges rødbeter i bunt med bladvekst, om vinteren uten blader i løs vekt.

Bruksområde

Rødbete har mange bruksområder. Kok rødbeter med skall og la bladfestet sitte på med ca 5 cm der dette følger med, dette for å unngå at saften i rødbeten renner ut i kokevannet. Etter koking fjernes skall og bladfeste og rødbeten serveres som varm grønnsak eller kald i salater. Kokte og oppskårne rødbeter kan gjerne blandes i kjøttdeig til Biff Lindstrøm. Kokte rødbeter til nypoteter med en smørklatt er en rett i seg selv. Rødbete er også godt egnet til sylting og brukes mye til silderetter eller som pålegg på brødskive med leverpostei. Den sprekeste råkosten får du med rødbeter som rives rå og blandes med gulrot. Kan også bakes i ovn.

Egenskaper

Rødbete har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Rødbete har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, i tillegg til å være en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt bodtrykk. Rødbeter bør ikke gis til barn under 6 mnd. grunnet høyt nitratinnhold.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Rødbete skal være hele uten skader eller bløte flekker. Yngre rødbeter i bunt bør være vasket. Bladfestene skal være sprø og saftige. Innvendig skal rødbeten være farget jevnt uten lyse ringer mellom de synlige vekstlagene.

Lagring

2 - 4°C

Rødbeter har god holdbarhet. De skal oppbevares kjølig og ha høy luftfuktighet, og må også beskyttes for direkte lufttrekk. Rødbeter er imidlertid sårbare for støt og trykkskader og må derfor behandles varsomt.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele året

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
86 %
Vann
86 g
Kilojoule
206 KJ
Kilokalorier
49 Kcal
Protein
1,6 g
Karbohydrat
8,9 g
Fett
0,2 g
Norsk
Rødbete
Latin
Beta vulgaris rubra
Engelsk
Red beet, Beetroot
Tysk
Rote Rübe, Rote Beete
Fransk
Betterave rouge
Spansk
Remolacha hortelana
Italiensk
Barbabietola rossa

Godt med rødbeter

Derfor bør du spise beter

Beter