Derfor bør du spise rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er svært anvendelige og passer ypperlig til ovnsbaking, i mos, i wok, gratinert, i suppe og til både fisk, lam, vilt og kylling, eller som en del av en vegetarmiddag. De forskjellige rotgrønnsakene kommer i ulike farger og fasonger og inneholder et vidt spekter av vitaminer og mineraler.

Roten til alt godt? 

Felles for alle rotgrønnsakene er et de har et høyt innhold av kostfiber, noe mange nordmenn får i seg for lite av. Fiber regulerer magen og gir økt metthetsfølelse. Nyere forskning viser også at fiber er god mat for de gode tarmbakteriene som hjelper med å holde oss friske.  

De forskjellige rotgrønnsakene har ulikt innhold av vitaminer og mineraler. Gulrot har et høyt innhold av betakaroten som omgjøres til vitamin A i kroppen. Vitaminet er blant annet viktig for synet og huden, les mer om fordelene ved å spise gulrot her. 

Både rødbeter, pastinakk, sellerirot, persillerot og jordskokk inneholder kalium. Et stabilt nivå av kalium er nødvendig for at hjertet skal slå jevnt og godt, og er helt nødvendig for musklenes funksjon.  Alle de nevnte grønnsakene er i tillegg gode kilder til folat. Kålrot og neper er også gode kilder til folat. Folat er blant annet viktig for normal bloddannelse, og for å opprettholde immunsystemets normale funksjon.  

Både neper, pastinakk, sellerirot, persillerot og kålrot inneholder vitamin C, en viktig antioksidant som bidrar til å opprettholde et godt immunsystem og til å øke opptaket av jern fra vegetabilske matvarer.  

Kålrot er den rotgrønnsaken som inneholder mest og kalles derfor ofte Nordens appelsin. Kålroten var særlig viktig før i tiden da den var en av de få kildene vi hadde til vitamin C gjennom vinteren. Det er med andre ord gode grunner til å spise kålrot oftere enn til pinnekjøttet, eller i lapskausen. Hva med en rødbete- og kålrotsalat med chevre? 

Les mer om hvordan du kan dekke behovet for vitaminet her: Naturlige kilder til C-vitamin.  

Forebygg livsstilsrelaterte sykdommer 

Vi vet at det er en sammenheng mellom et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer. Anbefalingen er 5 om dagen. Det er først og fremst et høyt og variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen vår. Spiser du et vidt spekter av forskjellige rotgrønnsaker, frukt, bær og andre grønnsaker får du i deg alle vitaminene og mineralene som matvaregruppen kan tilby. Et godt tips er å fylle halve tallerkenen med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid. 

Inspirasjon og oppskrifter til hvordan du kan fylle halve tallerkenen med deilige rotgrønnsaker finner du her: Herlige rotgrønnsaker.