Produktbilde kålrot

Derfor bør du spise kålrot

Kålrot, eller som noen kaller den, «kålrabi» eller «Nordens appelsin», er både en vitamin C- vinner og en klimavinner. Du kan lage mye god og rimelig mat med kålrot, og til langt flere retter enn det mange gjerne forbinder med kålrot.

Kålrot er "Nordens appelsin"

Tilnavnet «Nordens appelsin» fikk den under 2.verdenskrig, da var det ingen sydlige appelsiner å oppdrive, og kålroten, som den mest vitamin C- rike rotgrønnsaken som dyrkes i Norden, ble en viktig kilde. Vitaminet er viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar, kollagendannelse og til å øke opptaket av jern fra vegetabilske kilder. Noen staver kålrot i matpakken sammen med grove brødskiver kan med andre ord være en god kombinasjon.

I tillegg til å være en god kilde til vitamin C inneholder den folat, som er et b-vitamin som kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse, og er nødvendig for at vi skal ha et fungerende immunforsvar og normal dannelse av blodceller.

Det er også mye fiber i kålrot, noe som gjør godt for fordøyelsen og bidrar til å holde deg mett til neste måltid. Kålrot er også en veldig god kilde til kalium. Inntak av kalium fra grønnsaker, frukt og bær knyttes til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer på grunn av mineralets blodtrykkssenkende effekt.

Klimavinner

Den oransje knollen passer det norske klimaet utmerket og kan dyrkes over hele landet. Den tåler frost godt, er lettdyrkelig og hardfør. I flere steder av landet kan frøene sås direkte i jorden, mens lengre nord i landet forkultiveres plantene først. Kålrot er ypperlig å lagre, derfor er vi stort sett godt dekket med norsk kålrot hele året. Å velge norske grønnsaker i sesong er et godt valg for miljøet.

Kålrot på nye måter

De fleste som spiser kålrot spiser den i form av stappe eller i gryter, og kålrot i lapskaus er en klassiker. Men for dem som vil utvide repertoaret litt kan det være verdt å prøve kålrotfries, syltet kålrot, og kålrotokonomiaki.

Til både snacks og matpakke

Kålrot er sprøtt og godt. Kutt opp kålrot i staver og oppbevar i en lufttett boks eller pose, slik kan den fint oppbevares i noen dager uten at det går på bekostning av smaken. Stavene kan brukes både som snacks (passer perfekt til dipp) og til matpakken. Rimeligere og sunnere snacks skal du lete lenge etter.

 

Fakta om kålrot