Dette bør du vite om karbohydrater

Karbohydrater er et næringsstoff som har som hovedoppgave å gi kroppen vår energi. Det finnes matvarer med ulike typer karbohydrater, og noen bør vi spise mer av enn andre. Karbohydratene deles inn i tre undergrupper, sukker, stivelse og kostfiber.

Stivelse og sukker fordøyes lett og gir energi. Sukker kan forekomme naturlig i matvarer, som for eksempel i frukt, bær og melk, eller det kan være tilsatt, slik som i kaker, kjeks, godteri og brus. Kostfiber er karbohydrater som er ufordøyelige og dermed ikke gir energi (kalorier), men som har mange gode helseeffekter. Fiberrike matvarer tar lengre tid for kroppen å fordøye og bidrar til en jevnere blodsukkerstigning. 

Fordelene ved å spise fiberrikt 

Hvit ris, pasta og brød inneholder mye stivelse og gir raskere blodsukkerstigning enn fullkornsprodukter, dette fordi matvarer med mye fullkorn også er gode kilder til kostfiber. Eksempler på fiberrike karbohydratkilder er poteter, grovt brød, havregryn, kli, fullkornspasta, byggryn og fullkornsris. Disse matvarene utgjør en viktig del av kostholdet og gir kroppen energi gjennom dagen. Frukt bær, grønnsaker, erter, bønner og linser er også gode kostfiberkilder. Matvarer som naturlig inneholder kostfiber er som oftest også rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter. 

Kostfiber fører til en smidig fordøyelse og nyere studier viser også at kostfiber har en prebiotisk effekt ved å virke som næring for nyttige bakterier i tarmen som er forbundet med god helse. Det bidrar også til å redusere risikoen for å utvikle overvekt, hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes. Kostfiber gir også en god metthetsfølelse som gjør at du spiser mindre porsjoner.   

Begrens søtsaker, spis mer grovt og grønt 

Matvarer med tilsatt sukker bør begrenses. Her er gode grunner for å begrense inntaket av matvarer med mye tilsatt sukker som for eksempel, godteri, sjokolade, kaker, kjeks, brus og saft;  

  • Fortrenger plassen; Når du spiser mye sukkerholdige matvarer, spiser du ofte mindre av de næringsrike matvarene som inneholder viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Barn har et stort næringsbehov og en liten magesekk, vær derfor observant på å begrense mengden søtsaker til barn.  
  • Søtsaker og søt drikke med mye tilsatt sukker er ofte energirike og det er fort gjort å spise mye av dem da de både smaker søtt og godt, og sjeldent inneholder noe særlig fiber og metter kun kort tid. Det er derfor lett å få i seg mer energi(kalorier) enn man forbruker i løpet av en dag og overskuddet vil lagres som fett og kan føre til økt kroppsvekt. Et høyt inntak av tilsatt sukker vil derfor kunne øke risikoen for overvekt og fedme og dermed livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.  
  • Sukkerrik mat kan skade tannemaljen og øke sannsynligheten for hull i tennene. 
  • Mye tilsatt sukker i kostholdet gir raskere blodsukkerstigning og mer svingninger i blodsukkeret, mange kjenner på et behov for mer søtt kort tid etter å ha spist noe søtt. 

 

Les mer her: Derfor bør du spise fiber.