Hopp til innhold

Caprese salat

Selve navnet betyr "salat fra Capri". Det er en enkel salat med skiver av mozzarella, tomater og basilikum og med litt olje over. Salaten skulle likne fargene i det italienske flagget; hvitt, rødt og grønt. Caprese salat blir vanligvis servert som en forrett (antipasto) og ikke som et tilbehør (contorno) som vanligvis salater blir.

Cæsarsalat

Det blir hevdet at salaten ble oppfunnet allerede i 1903 av en italiensk kokk i Chicago, og at salaten ble gitt navnet etter selveste Julius Cæsar. Men de fleste historikere krediterer salaten den italienske immigranten Cæsar Cardini som eide en restaurant i Tijuana, Mexico under brennevinsforbudstiden. Restauranten var svært populær, og hadde gjester som bl.a. Clarke Gable, Jean Harlow (kjent amerikansk skuespillerinne på 1920-30 tallet) og Mrs. Simpson (elskerinne og etter hvert konen til Prince Edward). Mrs. Simpson skal ha blitt meget glad i salaten, og gjennom sine mange reiser instruerte hun internasjonale kjøkkensjefer til å lage den. På denne måten ble Cæsarsalat introdusert i Europa hvor den også ble en suksess. Salaten som ble servert her for første gang i 1924, har vunnet mange internasjonale priser - og hjerter.

Waldorfsalat

En klassisk salat bestående av røde epler, stilkselleri, valnøtter, sitronsaft og majones. Opphavsmannen til denne kjente og populære salaten er Oscar Michel Tschirky, Mr. Oscar eller Oscar av Waldorf som han ble kalt. Han var maitre d’hotel på New Yorks kjente Waldorf Astoria Hotell fra det åpnet dørene i 1893 til han gikk av med pensjon i 1943. Salaten ble første gang servert i et privat selskap i forbindelse med åpningen av hotellet. De opprinnelige ingrediensene var epler, stilkselleri kuttet opp i små biter og blandet med majones. Etter hvert ble valnøtter eller pekannøtter inkludert.

Salat Nicoise

Salat Nicoise er kanskje den mest kjente av alle salatene, en klassisk fransk salat som finnes i ulike varianter over hele verden. De lærde strides om hva den egentlig skal inneholde. Noen mener poteter er hovedbasen, andre igjen sier tomater. Du kan finne oppskrifter som inneholder grønne bønner, artiskokkhjerter og agurk. Men, Nicoise er kun en felles betegnelse på typiske ingredienser kokkene i byen Nice i Sør-Frankrike bruker i sine retter. Disse ingrediensene er hvitløk, tomater, ansjos, sorte oliven, kapers og sitronsaft.