Historien om Valentindagen

Valentine's Day, eller Valentinsdagen som vi kaller den på norsk, er kjærlighetens dag. Den er alltid på samme dato; 14. februar. Her finner du noen hjertelige oppskrifter som du kan prøve deg på, men du kan også fylle fruktfatet med litchi og rambutan, som er kjærlighetsfruktene.

Valentine-kort


Romantiske dikt og vers var populært allerede langt tilbake i middelalderen. Friere sang eller leste opp sine "valentines", og det sies at man begynte med skriftlige Valentine's-kort rundt år 1400. Det eldste Valentine's-kortet som er funnet er visstnok fra begynnelsen av år 1400, og skal befinne seg på British Museum i London. I 1537 erklærte Kong Henry den åttende at 14. februar skulle være en offentlig feiring av Saint Valentine's Day.

Historien om Valentin
Det finnes mange historier om opphavet til Valentine's Day, og de fleste av dem bygger på historien om at dagen ble oppkalt etter en mann ved navn Valentine. Hans eksistens er siden blitt bekreftet av arkeologer, og det sies at han døde 14. februar år 270.

Det sies at den opprinnelige feiringen heter Lupercalia; romernes feiring til ære for tvillingene Romulus og Remus. De skal ha bodd i en grotte og ble oppfostret av en ulvemor. Feiringen - som opprinnelig var 15. februar - innebar bl.a. dyreofring, og skulle etter sigende beskytte saueflokkene. 

Etter hvert ble feiringen til en stor festival, hvorpå kvinner mente dagen gjorde dem fertile. Senere ble det en festival hvor lapper med kvinnenavn ble lagt i en boks, og guttene kunne trekke en lapp med et kvinnenavn, hvor den heldige (eller uheldige) kvinnen måtte være sammen med mannen i et år. Det kunne bli både giftermål og par ut av dette, men helt sikkert også uvenner.

Her dukker historien om Valentine opp. De lærde strides om han var en prest, doktor (eller begge deler) eller martyr. Den ene historien går ut på at han trosset Keiser Claudius II som nektet soldater å gifte seg. Presten Valentin nektet overfor keiseren å oppgi sin kristne tro. Han ble kastet i fengsel for å henrettes, men forelsket seg i vokterens blinde datter. Så skrev han et avskjedsbrev til henne dagen han skulle henrettes og undertegnet det med "Din Valentine".

Den andre historien går på at han var en kristen doktor som laget mirakel-medisin. En mann besøkte ham og hadde med seg sin unge blinde datter for å få henne helbredet. Han forsøkte, men klarte det ikke, og ble satt i fengsel og dømt til døden. Den blinde piken ønsket å besøke Valentine i fengselet, men fikk ikke lov. Dagen han skulle henrettes, sendte han et brev til henne med en gul krokus i. Da piken fikk se blomsten, fikk hun synet tilbake.

 

Lag mat til den du er glad i

Valentindagen er den perfekte anledningen til å gi din kjære, en god venn eller et familiemedlem litt ekstra oppmerksomhet. Hva er vel hyggeligere enn å få en kake eller noe annet godt av en man er glad i?

Om du har dårlig tid, kan du gå til innkjøp av litt litchi eller rambutan istedet. Dette er nemlig kjærlighetsfruktene.

 

Happy Valentine's Day!

 

Her kan du se filmer om kjærlighetsfruktene litchi og rambutan:

Om litchi og rambutan

Glaserte litchi med is

Roser av tomater