Hvem skal ligge med hvem? - oppbevaring

Det kan være mye penger å spare på å lære seg riktig oppbevaring av frukt og grønt slik at holdbarheten økes.

Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?

Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.

Gasser som modner 

Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen som får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes adskilt fra andre frukt og grønnsaker. Epler bør oppbevares kjølig i grønnsaksskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem unna andre frukt og grønnsaker.

Tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken. Agurk kan få frostskader i kjøleskapet.  

Plasten beskytter 

De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løk som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje. Rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og persillerot, og bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate og vil raskt ta skade av luft. 

Disse produktene selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene helt frem til emballasjen brytes. Bruker du bare litt gulrot eller salat er det viktig å få pakket resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skåret og oppdelt råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje - og alltid i kjøleskapet.

Løk

Temperaturer rundt 10-12 grader (som er det de fleste har i grønnsaksskuffen) får løken til å tro at det er en ny vår og at det er på tide å begynne å blomstre, den begynner da å produsere en blomsterstengel inne i løken og begynner å tære på sine egne næringsreserver og kvaliteten på løken blir dårligere.  

Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18-20 grader. Så det er fint å oppbevare løken på kjøkkenbenken, et sted der det ikke kommer så mye lys til utenfra. 

Løk får ikke ligge sammen med tomatene.

Løk med grønt på, som purreløk og vårløk må derimot ligge i kjøleskapet. 

BØR OPPBEVARES I ROMTEMPERATUR: 

  • Melon 
  • Banan 
  • Papaya 
  • Avokado 
  • Tomat 
  • Agurk 
  • Artiskokk 
  • Aubergine 
  • Squash 

PS: All oppkuttet frukt og grønt oppbevares best i kjøleskap.

BØR OPPBEVARES I KJØLESKAP: 

  • Steinfrukter 
  • Bær 
  • De aller fleste grønnsaker 
  • Epler 
  • Pærer