Hopp til innhold

De siste 50 årene har det stort sett vært klementiner vi har kjøpt i norske butikker, men svært mange har omtalt disse som mandariner. Klementinene selges når sesongen er på topp for de spanske Clemenules-klementinene i perioden november til januar. Da bugner det av «jule-klementiner». I de 6 til 8 ukene frem mot jul spiser vi i snitt ca. 5 kg. klementiner hver, mens den siste kiloen fordeler seg over resten av året. Men hvorfor har vi fortsatt å kalle disse små, søte sitrusfruktene for mandariner, og er det egentlig så galt?

Mandarinen har trolig blitt dyrket i Kina i flere årtusener, og først i 1805 importerte Sir Abraham Hume to mandarinvarianter til England. Disse ble videre sendt til Malta og Italia og derfra utviklet seg til de middelhavsfruktene vi kjenner i dag.

Klementiner er en videreutviklet sort av mandarin – vi kan sammenlikne det med røde og grønne epler

Det er to ulike teorier for å forklare opprinnelsen til klementinen:

 1. Den ene er at det skjedde en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre sitrusfrukter som ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900.
 2. Andre mener er at den middelhavsklementinen vi nå kjenner er den sammen sorten som Canton-mandarinen som dyrkes i Kina.

Importen av klementiner til Norge startet i 1963

Før den tid var det mandariner en kunne få tak i. Mandarinene den gang hadde masse steiner, hardere og tynnere skall, men var svært aromatiske. De siste 50 årene har de steinfrie klementinene blitt stadig mer populære.

Den mest populære sorten i våre dager er Clemenules, som har vært dyrket i Spania siden 1953. Den høstes der i perioden oktober – januar.

Det finnes mange sorter klementiner som det ikke er så lett å se forskjellen på for andre enn kjennere, og de blir i stor grad pakket og eksportert som klementiner.

Begge er «småsitrus» – små, oransje og lette å skrelle med en fin balanse mellom syre og sødme. Verdens beste snacks for store og små.

Myter og sannheter om klementiner og mandariner

 • Det finnes ikke mandariner å få kjøpt i Norge - FEIL. Det finnes Mandariner i norske butikker om sommeren.
 • Mandarinen har en kraftigere aroma enn klementinen - STEMMER. Smak er vanskelig å beskrive, men mandarinen har en sterkere aroma.
 • Klementinen har ikke steiner – STORT SETT RIKTIG. Hvis klementinen likevel har steiner, skyldes dette såkalt krysspollinering: En bie med pollen fra for eksempel sitrontrær «lander feil», og bestøver klementinblomsten.
 • Mandarinene er full av steiner – GALT. De hadde tidligere mange steiner, men nyere varianter er nå dyrket frem og vi kan få også få mandariner med få eller helt uten stener.   
 • Klementinen er lettere å skrelle enn mandarinen - RIKTIG.

Hva er det egentlig vi spiser?

 • 80 % av de små, søte sitrusfruktene vi finner i butikken er klementiner.
 • De siste ti ukene før jul selges 70 % … dette er Klementiner – Clemenules.
 • De fleste klementinene vi spiser i Norge kommer fra Spania og Marokko.
 • Den ideelle sesongen for mandarinene er juni-august, og kommer oftest fra Sør-Afrika.
 • Mandarinene er utenfor sesong i desember, og da er det bare klementinene som er tilgjengelige i norske butikker.