Med ønske om en grønnere jul

Julen er, bokstavelig talt, årets feteste høytid, men med hjelp fra frukt og grønt kan du komme lettere gjennom julens tunge lunsjer og middager.

Det er ofte langt mellom de grønne innslagene på julens lunsjbord, middagsbord og konfektfat. Den tradisjonelle julematen smaker deilig, men ligger tungt i magen. Skap derfor en lettere jul med et tilskudd av frukt og grønt.

Julens frukt og grønnsaker

Epler

Epler kan være gode som tilbehør til den ellers så tunge julematen. Bruk en epledeler og legg båtene i langpannen sammen med pølsene og ribben - kjempegodt. Du kan også strø på kanel og sukker på bitene og sette de i mikroen i 1 minutt. Det blir en deilig og lett dessert. Eller hva med å skjære eplene i skiver og bruke pepperkakeformer til å lage ulike figurer? Sammen med en dipp av vaniljeyoghurt og kanel er dette en fristende snacks for både barn og voksne. Husk at det alltid blir spist mer av frukt og grønt som er oppskåret!

Sitrusfrukter

Appelsiner er et friskt supplement til både kaker, salater og desserter. De små og søte klementinene er perfekte som snacks direkte fra fruktfatet. Frukten blir lettere å spise hvis de deles i båter før servering. 

Dadler og fikener

Server gjerne dadler og fiken sammen med peppernøtter og konfekt på fatet med julegodt. Frisk fiken er dessuten god i salat.

Nøtter

Hasselnøtter og valnøtter er godt til jul, men ikke spis for mange da de inneholder mye fett og derfor også mange kalorier. Det skal dog sies at fettet er av det sunne slaget. Grovt hakkede valnøtter er også gode å ha i salat.

Rødkål og surkål

Rødkål og surkål er kjent tilbehør i norsk julemat. De kokte variantene er mest vanlig, men finsnittet rå kål kan også være godt i salat.

Visste du at…

  • Vi ved juletider er det klementiner vi spiser mest av. Ellers i året er det ofte mandariner vi spiser.
  • Barn spiser dobbelt så mye frukt hvis den er oppskåret og skall og kjerner er fjernet.
  • Smaken av jul ofte stammer fra nellik og kanel. Nellik brukes til bakverk, sylte, leverpostei og gløgg. Kanel setter også smak på gløgg og brukes dessuten til bakverk, risengrynsgrøt og bakte epler.