Rips er en sommernytelse

Rips hører sommer og lettvinte matgleder til. Rusle rundt i egen hage og plukke røde, fyldige ripsklaser er godt for både sinn og gane. Rips serverer vi med fløte, vaniljesaus eller is til. Ripsklaser sammen med spekeskinke er herlig, likedan sammen med en blåmuggost.

Rips har sin egen historie

Rips er en ung kulturplante. Den er første gang nevnt i faglitteraturen på 1400-tallet. Men allerede på 1600-tallet var det allment kjent at rips var fint å sylte. Opprinnelig var det et viltvoksende bær, og vokser fortsatt vilt i Nord- og i Mellom-Europa.

Røde, gule og hvite rips

Det er flere ripssorter som igjen gir røde, gule og hvite bær. Det er den røde sorten som er mest kjent og brukt her hos oss. Rips har hittil vært et bær fra egen hage. Det anslås at vi har ca. 2 millioner ripsbusker i norske hager.

Rips - de mest holdbare bær

Rips er de mest hardføre og holdbare av våre bærslag. De er veldig godt egnet til syltetøy, saft og gelé. Rips er fint å både sylte og safte sammen med andre bærslag, og de har fin holdbarhet som frosne.

Rips er godt!

Rips er et deilig sommerspise servert med fløte eller fløtemelk, med vaniljesaus eller is, i grøter og kompotter, i sauser og i gode drikker. Rips er spennende i smak til spekemat og sammen med ost. Frukt er absolutt best å servere oppskåret. Ripsklaser pent fordelt på slike fruktfat er dekorativt og svært så godt. Bæret er en god kilde til vitamin C.

Rips-smoothie kan anbefales

Det trengs ingen oppskrift for å lage en slik god og frisk drikk. Renset rips moses sammen med jordbær og/eller bringebær i en blender eller smoothiemaskin sammen med et par isbiter og litt banan. Smak til med sitron- eller limesaft og server den helt nylaget.

Les mer om rips i vårt leksikon