Smarte matbytter for en sunnere livsstil

Smarte matbytter er små grep du kan ta for å gjøre maten litt sunnere. Det er ikke alltid lett å vite hva som er sunt og ikke. Vårt beste tips er å fylle på med frukt, grønnsaker og bær der du kan. Under gir vi også noen konkrete eksempler på andre matvarer som kan byttes ut med sunnere alternativer.

Byttetips for en litt sunnere hverdag 

  • Bytt ut usunne snacks som potetgull med sunnere alternativer som nøtter, frukt eller grønnsaker. Velg også dette fremfor energibarer.  
  • Bytt den vanlige pastaen med fullkornsalternativer eller andre spennende varianter som pasta laget av linser eller bønner. Ved å velge fullkorn får du i deg ekstra fiber som vil holde deg mett lenger.  
  • Erstatt den hvite risen med norske byggryn eller fullkornsris så får du i deg betydelig mer fiber samt et bredere spekter av vitaminer og mineraler.  
  • Bytt gjerne også ris og pasta ut med potet som gir viktige næringsstoffer som vitamin C og kalium. Sammenlignet med vanlig ris og pasta er poteter en bedre kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Poteter inneholder også mindre energi per vektenhet. 
  • Velg grove kornprodukter når du spiser brød, knekkebrød, polarbrød eller lomper/tortillas. De grove kornproduktene er rikere på fiber enn lysere varianter. Hvis du er usikker på hva som klassifiseres som grovt, kan du benytte deg av brødskalaen, som gir en tydelig indikasjon på grovheten til brød og andre kornvarer. 
  • Erstatt brus og andre søte drikker med vann som tørstedrikk. Du kan smaksette med lime, eple, eller agurk. Her er det bare fantasien som setter grenser. Du kan eventuelt også kjøpe en kullsyremaskin om du syns det er godt. 
  • Erstatt ferdigretter med enkle hjemmelagde supper eller gryter, det er som regel mer råvarer i hjemmelaget mat og du kan enkelt få inn mye frukt og grønnsaker.  
  • Erstatt panerte kylling og fiskeprodukter med kyllingfilet og ren fiskefilet.  
  • Klemmeposer med frukt og grønt rettet mot små barn kan erstattes med hjemmelaget smoothie, hel eller most frukt.  
  • Erstatt ferdigprodukter av sauser, mos og supper med hjemmelagede alternativer. Det er for eksempel langt mer tomat i en hjemmelaget tomatsuppe enn i de fleste ferdigvarianter.  
  • Velg hel ost i stedet for ost på tube.