Visste du at gulrøtter kan bli stresset?

Gulrot er vår mest spiste grønnsak, og de fleste liker den i en eller annen form. Men visste du at behandlingen gulroten får kan påvirke om den blir stresset eller ikke, og at dette igjen vil påvirke smaken?

Forskning har påvist at behandlingen av gulroten etter at den er tatt opp av jorda, har innvirkning på smaken. Gulroten tåler nemlig ikke stress, dette gjelder i alle ledd fra høsting og vasking til pakking og transport. Du har kanskje spist en gulrot som smaker bitrere enn vanlig eller har en litt råtten søt smak? Da har du sannsynligvis spist en stresset gulrot.

Får gulrota for mange harde støt underveis, så vil smaken bli bitter. Gulrota liker heller ikke å ligge sammen med frukt. Mange frukter skiller ut etylengass som stresser gulrota og gjør at den kan få en bitter smak.

For at gulrota skal smake best mulig trenger den også mye oksygen. Får den ikke nok oksygen kan den smake emment, litt som en overmoden banan. Ideelt sett bør gulrota som er pakket i plast ha mange små hull i plasten som slipper inn oksygen.

Gulrøttene blir fort utsatt for stress fordi de er tilpasset til å skulle stå stille i jorden. Når de blir tatt opp av jorden, eller blir utsatt for risting eller støt kommer stressreaksjonen. En skånsom behandling gjennom hele verdikjeden vil bidra til å bevare en god smak på gulrøttene.