Gulrot

Gulrot er en toårig vekst i skjermplantefamilien. Den kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia. Der har den vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulrot til Spania for ca 1000 år siden og herfra har den spredd seg over resten av Europa. Gulrot er blant de mest spiste grønnsakene våre.

Gulrot trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verden. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.

Noen gulrøtter blir lange og spisse, andre mer butte i fasongen, og noen nesten helt runde. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge. Den selges både i bunter med gresset på og pakket i poser eller beger.

Bruksområde

Rå gulrot er fint som et mellommåltid, eller tilskudd i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til stekt fisk og andre middagsretter. Gulrot brukes rå, kokt, bakt, i supper, i gryter og stuinger og er velegnet til wok. Den er nydelig i pickles og i kaker. Gulrøtter er også fine å bruke i rotmos, og vil sette en ekstra spiss på potetmos både på smak og farge. Den passer til det meste.

Egenskaper

Gulrot har et høyt innhold av betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Gulrot skal være fast, og fri for brune flekker, fremmed smak eller lukt. Gulrot skal være uten sprekker eller misfarging i toppen. Vasket gulrot skal være hel og ren. På buntegulrot skal gresset være friskt og grønt.

Lagring

0 - 2°C

Holdbarhet er avhengig av luftfuktighet. På spesiallager er gulrot holdbar i mange måneder.
Gulrot taper fuktighet 10 ganger raskere enn en potet pga. sitt tynne skall. Det sier seg selv at den liker en fuktig atmosfære med god luftsirkulasjon.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele året
Norsk
Gulrot
Latin
Daucus carota
Engelsk
Carrot
Tysk
Karotte, Mohrübe
Fransk
Carotte
Spansk
Zanahoria
Italiensk
Carota

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
89 %
Vann
89 g
Kilojoule
153 KJ
Kilokalorier
36 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
6,7 g
Fett
0,1 g

Lag noe godt med gulrot

Norske gulrøtter - film