Steg 3

Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Maten i barnehagen, enten den er medbrakt eller tilberedt i barnehagen, har stor betydning for barns utvikling og helse.

Gode rammer rundt måltidene er viktig for å gi barna gode opplevelser og kan påvirke hvor mye mat barnet spiser.
Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen gir anbefalinger for hvordan barnehagemåltidet bør organiseres og hva som bør tilbys av mat og drikke.

Noen av retningslinjene er:

Barnehagen bør legge til rette for minst tre faste måltider om dagen, med medbragt eller servert mat. Maten kan være kald eller varm.

  • Barna i barnehagen bør få god tid til å spise, minst 30 minutter.
  • Mat og måltider som serveres i barnehagen bør være varierte og i tråd med Helsedirektoratets kostråd.
  • Barnehagen bør servere grønnsaker og frukt eller bær hva dag.
  • Spisemiljøet i barnehagen skal fremme helse, mat- og måltidsglede, og personalet bør delta aktivt i måltidet.
  • Måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barna får medvirke i mat- og måltidsaktiviteter.

Kostrådene

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for trivsel og helse, og det forebygger sykdom.

Kostrådene er:

  1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet.
  3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  4. Grove kornprodukter hver dag.
  5. Fisk til middag to til tre ganger i uken.
  6. Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter.
  7. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.
  8. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  9. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.
  10. Unngå drikke med mye sukker.
  11. Velge vann som tørstedrikk.
  12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Trinn 1

Offentlig eller privat

Trinn 2

Trinn 3

Steg 4

Trinn 5

Trinn 6

Trinn 7

Trinn 8

Trinn 9

Steg 10

Steg 11

Steg 12

Steg 13

Steg 14

Steg 15

Steg 15_2

Trinn 15_3 Mengde

Steg 16

Hvor mange måltider, i gjennomsnitt, spiser et barn totalt i løpet av sin tid i barnehagen?
Hvor lang tid burde det minst settes av for et måltid i barnehagen?
Hva får barn for MYE av i sitt kosthold?
Hva får barn for LITE av i sitt kosthold?

Hvor mye sukker er det i ett glass brus
Hvor mye sukker er det i ett sjokoladekakestykke
Hvor mye salt spiser vi i Norge?

Hva har avokado, agurk, tomat og banan felles?
Hva kan du gjøre hvis dere har godt modnet frukt som dere ikke rekker å spise opp?
Hva er viktig for å bidra til god kjøkkenhygiene?

Hva er det viktigste nøkkelordet for å få barn til å spise mer frukt og grønt?
Hva forebygger man med et sunt kosthold?
Hvor mange fiskemåltider burde barn og voksne spise i uken?

Hvor mye grønnsaker spiser barnehagebarn i snitt?
Hva er fordelene med å inkludere frukt, bær og grønnsaker i kostholdet

Hva menes med "5 om dagen"?
Hvor mye frukt/bær anbefales det at barn spiser hver dag?
Hvor mye grønnsaker anbefales det at barn spiser hver dag?

Takk, for at du gjennomførte kurset. 
Benytt gjerne kommentarfeltet under for å gi oss tilbakemelding om kurset.

Ved å klikke "Send" vil du sende inn din besvarelse og motta ditt kursbevis.