Fermentert rødkål og hvitkål

Ingredienser

Fermentert kål, sauerkraut

Forsøk deg på fermentert kål - eller sauerkraut som mange kaller det. Et tilbehør med lange tradisjoner bl.a. i Tyskland, Polen og Østerrike. Den er enkel å lage, men den trenger tid til selve fermenteringsprosessen. Fermentert kål blir bare bedre og bedre jo lengre den lagres. Den kan minne om surkål, men den er ikke kokt. Bruk samme oppskrift med rødkål, om du ønsker det.

Fremgangsmåte

  1. Vask hender godt og bruk rene redskaper. Det er viktig med god hygiene under hele prosessen.
  2. Steriliser glass og "lodd" på 100 grader i ovnen i minst 10 minutter.
  3. Del hodekålen i to og fjern de ytterste bladene og den grove "stilken". Ta vare på ett kålblad. 
  4. Finkutt kålen med en skarp kniv eller bruk en mandolin. Ha den over i en stor bolle. Ha på salt og la den stå i 10 minutter 
  5. Bruk hendene til å massere kålen til den slipper væske.
  6. Bland inn karve og øvrig krydder dersom du ønsker å smaksette kålen (den er god uten også).
  7. Ha kålen på tette glass, men ikke fyll dem helt opp til kanten. Kålen skal dekkes av væsken. Ha på kald kokt saltlake om det er nødvending med mer veske (1 ts salt per 3 dl vann). Det kan variere hvor mye væske kålen slipper ut.
  8. Legg kålbladet som du tok vare på, på toppen slik at du har noe å presse kålen ned med, legg et lodd av glass som du har sterilisert på toppen for å sørge for at alt er under væsken.
  9. La glasset stå på kjøkkenbenken i romtemperatur for å sette i gang fermenteringsprosessen.
  10. Åpne lokket forsiktig for å slippe ut gass som danner seg 1-2 ganger i døgnet. Det er viktig at det kun er gassen som får komme ut, og at det ikke slippes luft inn i glasset. 
  11. Etter ca. 7 dager har den fått en smak av fermentering. Da skal den oppbevares i kjøleskapet til den skal brukes. Den holder seg i minst en måned.

 

  • Til en hodekål på ca 1.8 kg trenger du et glass på 2 liter.
  • Bruk 2 % salt av vekten på kålen, uansett hvor stor hodekålen er.
  • Kjøper du glass til fermentering har de en funksjon som slipper ut gass hele tiden, uten å slippe inn luft, da trenger du ikke passe på å slippe ut gass daglig. Har du ikke dette er Norgesglass fine å bruke.

 

 

 

 

Hvor godt likte du oppskriften?