Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
96 % 93 g 95 23 1.2 g 2.2 g 0.5 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0.2 g 0.2 g 0.2 g 2 g 2.3 g 70 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
6 RAE 0 µg 0 Alfa-TE 0.02 mg 0.01 mg 0.1 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.08 mg 18 µg 0 µg 4 mg 10 mg 0.3 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
210 mg 11 mg 0.2 mg 1 µg 0.01 mg 16 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Aubergine, eggfrukt
Latin: Solanum melongena
Engelsk: Aubergine, Eggplant
Tysk: Aubergine, Eierfrucht
Fransk: Aubergine, Melongène
Spansk: Berenjena
Italiensk: Melanzane

OM AUBERGINE

Aubergine kom fra Asia til Europa på 700-tallet og har siden vært en viktig del av det sør-europeiske kjøkken. Aubergine er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat, søtviefamilien. Aubergine blir også kalt eggfrukt. Årsaken er at den opprinnelig var som et egg i form og farge. Vanligvis er den sort eller mørkt fiolett og avlang i formen, men de finnes også i flere farger og fasonger. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med et fruktkjøtt som er lyst med en rad små kjerner. Smaken er mild og fin. Auberginer spises varmebehandlet.

Bruksområde

For å oppnå den beste smaken skjæres den gjerne opp i tykke skiver og drysses med salt og tilsettes noen dråper sitron før bruk. Etter 15 minutter skylles den bitre vesken som har piplet fram, salt og sitron av. Aubergine er uunværlig  i moussaka og ratatouille. Den er mye brukt i kjøkken i hele verden bl. a til salat etter forvelling, til gryteretter, som pålegg, i gratenger, i supper  og som egne retter. Den er fin å bake hel i ovnen eller på grillen.

Egenskaper

Aubergine har både lavt energi - og fettinnhold. Aubergine er en kilde til protein og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerblad skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørring. Idealvekten er fra 400 - 750 gr.

Lagring

8 - 10°C

Holdbarhet på aubergine må sees i sammenheng med temperatur og etylen. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan aubergine holde i over 2 uker. Aubergine beskyttes også bedre mot uttørring ved filming.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
96 % 93 g 95 23 1.2 g 2.2 g 0.5 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0.2 g 0.2 g 0.2 g 2 g 2.3 g 70 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
6 RAE 0 µg 0 Alfa-TE 0.02 mg 0.01 mg 0.1 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.08 mg 18 µg 0 µg 4 mg 10 mg 0.3 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
210 mg 11 mg 0.2 mg 1 µg 0.01 mg 16 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Aubergine, eggfrukt
Latin: Solanum melongena
Engelsk: Aubergine, Eggplant
Tysk: Aubergine, Eierfrucht
Fransk: Aubergine, Melongène
Spansk: Berenjena
Italiensk: Melanzane