Grønnkål

Supergrønnsaken grønnkål er proppfull av næringsstoffer og noe av det sunneste du kan spise. Grønnkål er en robust bladgrønnsak i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. En nydelig grønnsak er på god vei inn i vårt kjøkken.

Grønnkål er en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Denne er likevel litt spesiell da den ikke danner et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blader. Den hører til gruppen bladkål. Grønnkål er mørkegrønn, saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak og brukes som grønnsak. Kålsmaken kan bli litt mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere. Derfor kan gjerne frisk grønnkål fryses før videre tilberedning. Er bladene litt slappe, har de godt av å ligge i kaldt vann en stund for å få spensten tilbake.

Bruksområde

Grønnkål har en god og kraftig kålsmak. Den kan gjerne spises rå i salat, men er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter. Grønnkålchips er den beste snacksen. Grønnkål er også super å bruke i smoothie.

Egenskaper

Grønnkål har både lavt energi - og fettinnhold, samtidig som den har et høyt innhold av protein, beta-karoten, vitamin E og vitamin C, kopper og kostfiber. Grønnkål er også en kilde til vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere stress og utmattelse. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelse, men bladene skal ha en jevn grønn farge, være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig, fri for skader og ha en frisk lukt.

Lagring

0 - 2°C

Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke for langtidslagring. Ved optimal lagring på 0° C har den best holdbarhet. Grønnkål bør ha høy luftfuktighet og være beskyttet mot direkte lufttrekk og etylen.

Sesongmåneder

Januar, Februar, Mars, September, Oktober, November, Desember

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
60 %
Vann
85 g
Kilojoule
150 KJ
Kilokalorier
36 Kcal
Protein
3,3 g
Karbohydrat
2,2 g
Fett
0,7 g
Norsk
Grønnkål
Latin
Brassica oleracea sabellica
Engelsk
Kale, Curly kale
Tysk
Grünkohl
Fransk
Chou frisé, chou vert
Spansk
Col bretona, Col rizada
Italiensk
Cavolo riccia, Cavolo nera