Dill

Dill er en velkjent krydderurt i Norge som brukes til poteter, sild, småagurker, kokt fisk og gravfisk. Dill er uunnværlig til alle slags skalldyr, er utmerket i salater, kan brukes til hvit saus og er fin til å pynte fat med.

Te laget av dill skal ha en positiv effekt mot magebesvær, hikke og søvnløshet og sies også å være fin mot kolikksmerter. Om vinteren er den vanskelig å få til innendørs. Dill kan tørkes.

Dill inneholder mange vitaminer og mineraler. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og den ernæringsmessige betydningen er liten.

Bruksområde

Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Dill kan brukes i en senneps- og dillsaus til gravlaks, i rømme som tilbehør til kreps og reker eller på potetene. I Sentral-Europa bruker man dill i supper, sauser, salater, grønnsaksretter og pickles. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.

Egenskaper

Dill har et høyt innhold av beta-karoten, riboflavin, folat, vitamin C, jern, kalium og kostfiber. Dill er også en kilde til tiamin, niacin, vitamin B6, kalsium, sink og kopper. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A og riboflavin bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Folat og niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin og vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens sink bidrar til normalt hår, hud og negler. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Ved inntak under 50 g vare bortfaller egenskapene fra tiamin, niacin, vitamin B6, kalsium og sink.

Kvalitetskrav

Dill skal være frisk i fargen, saftige og sterkt duftende. Den skal ikke være slapp, tørr eller gul.

Lagring

10°C i potte, 0 - 2°C avskåret

Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig av om de er avskåret eller er på rot.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi