Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
77 % 91 g 115 27 0.9 g 4.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.1 g 4.6 g 2 g 20 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.02 mg 0.01 mg 1.2 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.07 mg 36 µg 0 µg 31 mg 40 mg 0.2 mg 17 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
279 mg 10 mg 0.2 mg 0 µg 0.04 mg 36 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Nepe, mainepe
Latin: Brassica rapa var.
Engelsk: Turnip
Tysk: Mairübe, Weissrabe
Fransk: Navet
Spansk: Nabo
Italiensk: Rapa

OM NEPE

Den er en velsmakende delikatesse med sin milde, litt pepperaktig og søtlige smak. Den kan minne om en blanding av reddik og kålrabi. Den blir skarpere i smak med alderen.

Bruksområde

Nepe skrelles før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter, wok eller supper. Rå båter er nydelig på dippfatet.

Egenskaper

Nepe har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Nepe er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Nepe tidlig høstet selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, rene, harde og fri for skader eller sliming.

Lagring

0 - 2°C

Neper høstet tidlig egner seg ikke for langtidslagring og må oppbevares kjølig og mørkt med høy luftfuktighet.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
77 % 91 g 115 27 0.9 g 4.7 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.1 g 4.6 g 2 g 20 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.02 mg 0.01 mg 1.2 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.07 mg 36 µg 0 µg 31 mg 40 mg 0.2 mg 17 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
279 mg 10 mg 0.2 mg 0 µg 0.04 mg 36 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Nepe, mainepe
Latin: Brassica rapa var.
Engelsk: Turnip
Tysk: Mairübe, Weissrabe
Fransk: Navet
Spansk: Nabo
Italiensk: Rapa