Nepe

Nepe er en gammel kulturplante og hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Neper finnes i flere varianter og formen kan være rund, oval eller avlang.

Den er en velsmakende delikatesse med sin milde, litt pepperaktig og søtlige smak. Den kan minne om en blanding av reddik og kålrabi. Den blir skarpere i smak med alderen.

Bruksområde

Nepe skrelles før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter, wok eller supper. Rå båter er nydelig på dippfatet.

Egenskaper

Nepe har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Nepe er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Nepe tidlig høstet selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, rene, harde og fri for skader eller sliming.

Lagring

0 - 2°C

Neper høstet tidlig egner seg ikke for langtidslagring og må oppbevares kjølig og mørkt med høy luftfuktighet.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
77 %
Vann
91 g
Kilojoule
115 KJ
Kilokalorier
27 Kcal
Protein
0,9 g
Karbohydrat
4,7 g
Fett
0,1 g
Norsk
Nepe, mainepe
Latin
Brassica rapa var.
Engelsk
Turnip
Tysk
Mairübe, Weissrabe
Fransk
Navet
Spansk
Nabo
Italiensk
Rapa