Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
80 % 82 g 262 62 2.1 g 10.1 g 0.5 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.3 g 6.2 g 3.9 g 4.5 g 20 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 1 Alfa-TE 0.09 mg 0.18 mg 3.2 mg 3.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.11 mg 87 µg 0 µg 6 mg 55 mg 0.8 mg 6 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
635 mg 30 mg 0.8 mg 0 µg 0.14 mg 94 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pastinakk
Latin: Pastinaca sativa
Engelsk: Parsnip
Tysk: Pastinake
Fransk: Panais
Spansk: Pastinaca
Italiensk: Pastinaca

OM PASTINAKK

I klosterene var den imidlertid ikke vel ansett, da den anses å stimulere kjønnsdriften. Den er av utseende svært lik gulrot og persillerot med sin klumpete og avlange form, men gjerne noe større. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget og smaken er søt og delikat. Pastinakk kan ha ulike størrelser med både små og store varianter. På store pastinakker er den indre delen seig og treaktig og bør skjæres bort.

Bruksområde

Pastinakk kan brukes både i rå og kokt tilstand. Den må skrelles før bruk og eventuelt treaktig vev i midten fjernes. Pastinakk kan rives og brukes i råkostsalat, eller enten kuttes i biter eller strimles til wok. Den kan kokes i lettsaltet vann og brukes som tilbehør til middag eller som grønnsak i fersk suppe. Pastinakk kan også brukes i stuinger eller gratineres i ovn.

Egenskaper

Pastinakk har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Pastinakk er også en kilde til vitamin C og kalium. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å oprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Pastinakk bør være velutviklet uten forgreninger og birøtter. De skal være sprø, saftige og faste i konsistensen.

Lagring

1 - 3°C

Pastinakk skal oppbevares kjølig. Den har lang holdbarhet hvis lagringstemperatur og luftfuktighet er ideell.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
80 % 82 g 262 62 2.1 g 10.1 g 0.5 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.3 g 6.2 g 3.9 g 4.5 g 20 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 1 Alfa-TE 0.09 mg 0.18 mg 3.2 mg 3.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.11 mg 87 µg 0 µg 6 mg 55 mg 0.8 mg 6 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
635 mg 30 mg 0.8 mg 0 µg 0.14 mg 94 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pastinakk
Latin: Pastinaca sativa
Engelsk: Parsnip
Tysk: Pastinake
Fransk: Panais
Spansk: Pastinaca
Italiensk: Pastinaca