Persillerot
Persillerot er i nær familie med persille, og er en meget gammel kulturplante som har sin opprinnelse ved Middelhavet, der den fortsatt vokser vilt. Persillerot er en hvit rot med lysebrune striper som ligner på en pastinakk, men er litt mindre. Både selve roten og gresset har en sterkere smak enn bladpersille. Smaken på selve persilleroten kan også minne mye om sellerirot. Om høsten selges persillerot i bunter med gresset på. Utover vinteren selges roten uten gress.
Bruksområde
Persillerot renses før bruk. Kutt av stilk og rotfeste og skrell med en potetskreller. Persillerot kan brukes i supper og gryter, smørdampet eller stekt som tilbehør til kjøttretter. Revet persillerot er godt som råkost, i salat sammen med eple og i wok. I supper og gryter kan også gresset brukes.
Egenskaper
Persillerot har lavt fettinnhold og har et høyt innhold av vitamin C. Persillerot er også en kilde til vitamin B6. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Persillerot skal være ren, sunn, saftspent og fri for skadedyr. Roten skal være hel, velformet og uten forgreninger.
Oppbevaring
Persillerot oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 grader C. Den bør ikke utsettes for unødig lys, og trives med høy luftfuktighet. Legg dem i plastpose som ikke er helt tett slik at kondens kommer ut. Buntvare har kortere levetid.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 91 %
- Vann
- 84 g
- Kilojoule
- 195 KJ
- Kilokalorier
- 46 Kcal
- Protein
- 1,7 g
- Karbohydrat
- 7,3 g
- Fett
- 0,3 g
- Norsk
- Persillerot, rotpersille
- Latin
- Petroselinum crispum ssp. Tuberosum
- Engelsk
- Turnip rooted parsley
- Tysk
- Petersilie
- Fransk
- Persil
- Spansk
- Perejil
- Italiensk
- Prezzemolo