Rødkål

Rødkål er en variant av hvitkål, som er blant de eldste grønnsakene vi kjenner. Den kom til Norge i vikingetiden.

Rødkål er i slekt med andre kåltyper som savoykål, rosenkål, blomkål og brokkoli, samt sennep og karse. Som de fleste kålsorter er rødkål en stor knopp som består av tettpakkede blader. Rødkål tåler vårt harde klima og egner seg derfor godt både til dyrking og langtidslagring. Rødkål har stort sett samme egenskaper som hvitkål, det er fargen som skiller dem. Smaken er karakteristisk og mild. Bladene er rødlilla og bladnervene og stilken er hvit. Fargen kommer fra et stoff som heter antocyanin. Hvis du koker rødkål blir vannet blått, og hvis du koker egg i vann med rødkål blir skallet på egget blått. 

Bruksområde

Rødkål brukes på samme måte som hvitkål, rå og finskåret i alle typer salat, til supper og som tilbehør til middagsretter. Den kan kokes, smørdampes, stekes, syltes, wokes, fylles og brukes til stuing. Rødkål er dekorativ og setter fin farge i råkostsalat. Rødkål egner seg godt til å lage surkål.

Egenskaper

Rødkål har lavt energi - og fettinnhold og har et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Rødkål er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Rødkål skal ha tett knyttede, tunge hoder med glatte ytterblader. Kålhodet skal være helt og friskt, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie og ha en frisk farge og stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Lagring

0 - 2°C

Rødkål har meget god holdbarhet og tåler langtidslagring under optimale lagringsforhold. Pass på høy luftfuktighet og beskyttelse mot lufttrekk og etylengasspåvirkning.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Januar, Februar, Mars, April, Mai, September, Oktober, November, Desember
Norsk
Rødkål
Latin
Brassica oleracea var. Capitata
Engelsk
Red cabbage
Tysk
Rotkohl
Fransk
Chou rouge
Spansk
Col repollo roja
Italiensk
Cavolo rosso