Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
80 % 82 g 220 53 5.1 g 4.4 g 0.6 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.3 g 0.5 g 3 g 4.6 g 233 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
19 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.11 mg 0.07 mg 0.6 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.14 mg 159 µg 0 µg 113 mg 38 mg 1.3 mg 3 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
564 mg 25 mg 0.3 mg 0 µg 0.06 mg 103 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Rosenkål
Latin: Brassica oleracea var. Gemmifera
Engelsk: Brussels sprout
Tysk: Rosenkohl
Fransk: Chou de Bruxelles
Spansk: Col de Bruselas
Italiensk: Cavolo di Bruxelles

OM ROSENKÅL

Rosenkål kommer opprinnelig fra Belgia i området rundt Brüssel hvor den har blitt dyrket siden midten av 1700-tallet. Mange land har Brüssel i navnet på denne kålvarianten, og i Sverige kalles den for brysselkål. Rosenkål er ganske hardfør og egner seg godt for dyrking i Norge. Den kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. Etter innhøstning er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper, og derfor går mye av produksjonen direkte til fryseindustrien. Rosenkål består av opp til 60 – 70 små hoder hengende på en stengel. Den har en særegen, søt, nøtteaktig smak.

Bruksområde

Rosenkål brukes både rå og kokt. Rå kan den strimles i salater. Kokt, smørdampet eller stekt er den god til kjøtt, vilt, kalkun og fisk. De kokes så vidt møre i lettsaltet vann i ca 5 minutter.

Egenskaper

Rosenkål har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Rosenkål er også en kilde til kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Rosenkål skal ha tette, faste og jevnstore hoder uten visne blader. Bladfargen skal være jevn og frisk grønn. Snittflaten skal være ren uten misfarging eller mekaniske skader.

Lagring

0 - 1°C

Rosenkål oppbeveres best kjølig så langt ned mot 0 °C som mulig. Best holdbarhet får rosenkål hvis den i tillegg beskyttes mot direkte lufttrekk og etylengass.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
80 % 82 g 220 53 5.1 g 4.4 g 0.6 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.3 g 0.5 g 3 g 4.6 g 233 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
19 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.11 mg 0.07 mg 0.6 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.14 mg 159 µg 0 µg 113 mg 38 mg 1.3 mg 3 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
564 mg 25 mg 0.3 mg 0 µg 0.06 mg 103 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Rosenkål
Latin: Brassica oleracea var. Gemmifera
Engelsk: Brussels sprout
Tysk: Rosenkohl
Fransk: Chou de Bruxelles
Spansk: Col de Bruselas
Italiensk: Cavolo di Bruxelles