Endivie, Sikori
Endivie eller sikori har et avlangt, spisst og meget kompakt hode med fast sammenrullede blader. Man dyrker først endivie/sikori på friland, og så tas de opp og røttene lagres mørkt og fuktig i spesielle dyrkningsrom hvor de bleke bladene drives frem.
Bladene er hvite, med gule eller lys grønne topper. Smaken er krydret og bitter. Sikori brukes både rå og kokt. Når den er kokt er smaken mild og søt. Det finnes også en rød variant som er mer bitter enn den hvite.
Bruksområde
Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som eskaroll, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.
Egenskaper
Endiviesalat har lavt energi- og fettinnhold og høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Endiviesalat har også et høyt innhold av folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.
Næringstabell
- Beta-karoten
- 224 µg
- Enumettet fett
- 0 g
- Fett
- 0,1 g
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Folat
- 36 µg
- Fosfor
- 21 mg
- Norsk
- Salater
- Latin
- Lactuca sativa og Chicorium
- Engelsk
- Lettuce
- Tysk
- Salat
- Fransk
- Laitue
- Spansk
- Lechuga
- Italiensk
- Lattuga