Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
72 % 77 g 337 80 1.6 g 16.8 g 0 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 12.6 g 4.2 g 3 g 6608 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
551 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.08 mg 0.06 mg 0.6 mg NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.21 mg 11 µg 0 µg 2 mg 30 mg 0.6 mg 55 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
337 mg 25 mg 0.3 mg 1 µg 0.15 mg 47 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Søtpotet
Latin: Ipomoea batatas
Engelsk: Sweet potatoe
Tysk: Süsskartoffel, Batate
Fransk: Batate douce
Spansk: Batata, Boniato
Italiensk: Patata americane

OM SØTPOTET

Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest vanlig. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er som nevnt søtaktig og kan minne om en søt gulrot. Søtpotet får en myk og kremaktig konsistens etter varmebehandling.

Bruksområde

Få grønnsaker har så mange bruktområder som søtpotet. Den kan stekes i skiver, kokes, moses, wokkes, syltes eller bakes. Den er en velsmakende grønnsak til kjøttretter, alene eller sammen med andre grønnsaker. Bakte grove terninger av søtpotet sammen med rotgrønnsaker og litt sitron er enkelt og godt. Søtpotet er meget godt egnet til kaker og desserter som f.eks sweetpotatoe pie.

Egenskaper

Søtpotet har lavt fettinnhold og høyt innhold av beta-karoten. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Søtpotet er også en kilde til kalium og kopper. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Søtpotet er større enn vanlig poteter og kan veie opp til 5 kilo. Den skal være glatt i skallet, hel, og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.

Lagring

12 - 16°C

Søtpotet har lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under ideelle temperaturer og luftfuktighet.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
72 % 77 g 337 80 1.6 g 16.8 g 0 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 12.6 g 4.2 g 3 g 6608 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
551 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.08 mg 0.06 mg 0.6 mg NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.21 mg 11 µg 0 µg 2 mg 30 mg 0.6 mg 55 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
337 mg 25 mg 0.3 mg 1 µg 0.15 mg 47 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Søtpotet
Latin: Ipomoea batatas
Engelsk: Sweet potatoe
Tysk: Süsskartoffel, Batate
Fransk: Batate douce
Spansk: Batata, Boniato
Italiensk: Patata americane