Søtpotet

Søtpotet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. I dag dyrkes den i alle tropiske områder og vi har også litt norsk produksjon. Som navnet tilsier, er denne poteten søtere enn vanlig potet. Til tross for navnet er søtpoteten ikke i slekt med vanlig potet selv om bruksområdene kan være like.

Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest vanlig. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er som nevnt søtaktig og kan minne om en søt gulrot. Søtpotet får en myk og kremaktig konsistens etter varmebehandling.

 

Bruksområde

Få grønnsaker har så mange bruktområder som søtpotet. Den kan stekes i skiver, kokes, moses, wokkes, syltes eller bakes. Den er en velsmakende grønnsak til kjøttretter, alene eller sammen med andre grønnsaker. Bakte grove terninger av søtpotet sammen med rotgrønnsaker og litt sitron er enkelt og godt. Søtpotet er meget godt egnet til kaker og desserter som f.eks sweet potatoe pie.

 

Egenskaper

Søtpotet har lavt fettinnhold og høyt innhold av beta-karoten. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Søtpotet er også en kilde til kalium og kopper. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Søtpotet er større enn vanlig poteter og kan veie opp til 5 kilo. Den skal være glatt i skallet, hel, og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.

 

Lagring

12 - 16°C

Søtpotet har lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under ideelle temperaturer og luftfuktighet.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
72 %
Vann
77 g
Kilojoule
337 KJ
Kilokalorier
80 Kcal
Protein
1,6 g
Karbohydrat
16,8 g
Fett
0 g
Norsk
Søtpotet
Latin
Ipomoea batatas
Engelsk
Sweet potatoe
Tysk
Süsskartoffel, Batate
Fransk
Batate douce
Spansk
Batata, Boniato
Italiensk
Patata americane