Kokosnøtter

Kokosnøtten er frukten til kokospalmen og kan bli opp til 2,5 kilo. Ytterst har den et tynt, grønt læraktig skall og under dette sitter selve fruktkjøttet.

Vanligvis selges bare kjernen i kokosnøtten, men hele frukten med ytterskall kan også skaffes. Skallet er grønt og læraktig og kan ikke spises.

 

Bruksområde

Kokosnøtt inneholder både kokosmelk og kokosmasse som kan spises. Kokosmassen kan spises naturell eller rives og brukes til baking eller annen matlaging. Kokosmelken kan brukes til matlaging eller drikkes. Det harde skallet på kokosnøtten er delt i tre deler med et mørkt ”øye” på hver del. Disse øynene er nøttens spirer. Den ene delen er litt bredere enn de andre to, og øyet på denne delen er mykt. Man kan lett stikke hull i dette øyet og tømme ut melken eller drikke den direkte fra nøtten før man deler den. Når nøtten er tømt kan man dele den ved å slå et slag med en hammer. En annen metode er å holde kokosnøtten i en hånd, og slå noen slag på "ekvator" på nøtten f.eks. med baksiden av en tung kniv (NB. Ikke eggen). Når nøtten sprekker, kan man f.eks. dele brekke skallet fra hverandre med en kniv.

 

Egenskaper

Kokosnøtt har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Kokosnøtt har også et høyt innhold av kopper. I tillegg er kokosnøtt en kilde til jern, kalsium og fosfor. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalsium og fosfor bidrar til å oppretthole normale knokler og tenner. Fosfor bidrar i tillegg til normal energiomsetning.

 

Kvalitetskrav

Kokosnøtter skal være hele og tørre, uten sprekker og uten mugg. Nøtten skal kjennes tung, og skal inneholde melk. Det vil man høre ved å riste på den. Det skal ikke være vått rundt nøttens tre øyne.

 

Lagring

0 - 2°C

Kokosnøtt har forholdsvis god holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder ved riktig temperatur.

Norsk
Kokosnøtt
Latin
Cocos nucifera
Engelsk
Coconut
Tysk
Kokosnuss
Fransk
Noix de coco
Spansk
Coco
Italiensk
Noco di cocco