Konkurransekriterier

NM Sunn mat i farta 2023 er en konkurranse hvor ansatte sender inn oppskrifter på sunnere mat i farta-retter. Oppskriftene skal være godt tilpasset kundenes preferanser og det skal være en rett som potensielt kunne solgt godt. I år er det imidlertid kun de gode ideene som skal opp og frem, det er ingen krav om å sette rettene på menyen.

Hvem passer konkurransen for?

Alle bedrifter som selger mat til kunder som er "i farta" kan delta. Dette kan være både bedrifter som selger mat på flyplasser, tog, ferger, bensinstasjoner, streetfoodutsalg, kiosker, butikker i nærheten av et trafikk-knutepunkt ect.

Kriterier

Hovedkriterie: Oppskriften som sendes inn skal bestå av råvarer som befolkningen trenger å spise #Merav for helsens del, altså frukt/grønnsaker/bær, skalldyr/fisk og grove kornprodukter (eks grovt brød, byggryn, havregryn eller lignende).

Det er mulig å sende inn oppskrifter som ikke består av råvarer fra alle de tre matvaregruppene, men bidraget vil ikke score like høyt som innsendte bidrag som har alle tre. 

Konkurransen har utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd:

#3 Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

#4 Spis fire porsjoner grove kornprodukter hver dag.

#5 Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

Juryen vurderer også:

  • Er retten godt tilpasset kunder som er opptatt av et godt «mat i farta» alternativ?
  • Ser retten fristende ut, og/eller har juryen tro på at dette er en god smakssammensetning?
  • Hvordan er sammensetningen av retten? Hvor mye grovt, frukt og grønt, og sjømat er inkludert i måltidet?

Konkurranseperiode

Meld interesse for deltagelse i konkurransen fortløpende. Ansatte sender inn sine bidrag mellom uke 34-37.

I uke 38 sendes alle innsendte bidrag til bedriften. Bedriften velger ut oppskrifter som de tror ville passet utsalgsstedets rammer og kunder godt, disse oppskriftene blir publisert på denne nettsiden sammen med innsenders navn og bedriftens navn.

Bedriftene som melder seg på mottar link i forkant av konkurranseperioden hvor de ansatte kan sende inn sine bidrag (oppskrift og bilde av rett).

Finale og premiering

14.november 2023, Sørumsand: Fysisk finale hvor 4 finalister som har blir valg ut av juryen lager og viser frem sine retter. Juryen vil sammen med et forbrukerpanel vurdere rettene og kåre en vinner.

Premiene er personlig og går til den ansatte som har sendt inn oppskrift:

1. plass: kr 10 000,-

2. plass: kr 3000,-

3.plass: kr 1000,-

Det er bedriften som melder interesse for konkurransen og som oppfordrer sine ansatte til å delta. Er du ansatt og ønsker at vi skal tipse din bedrift om konkurransen eller ønsker du å vite mer? Meld interesse her.

Kjedepris

Juryen vil i tillegg vurdere engasjement blant kjedene – og deler ut en kjedepris til den kjeden som har klart å skape størst engasjement for #merav ved å oppfordre sine ansatte til å tenke og komme med ideer til nye sunnere retter som passer forbrukere som vil spise noe raskt og sunt mens de er i farta.