Vitamin C i frukt og grønnsaker

Naturlige kilder til C-vitamin

Grønnsaker, frukt og bær er de største kildene til vitamin C i kostholdet. Vitamin C er en antioksidant som bidrar til å styrke immunsystemet. Mange bruker kosttilskudd for å sikre seg, men for de aller fleste vil dette være unødvendig.

 

Hvilke oppgaver har vitamin C i kroppen?

Vitamin C (askorbinsyre) er en viktig antioksidant som bidrar til å opprettholde et godt immunsystem. Antioksidanter er stoffer i maten som kan bidra til å beskytte cellene i kroppen mot skade som kan påvirke utviklingen av en rekke sykdommer og tilstander. Vitamin C bidrar også til å øke opptaket av jern (ikke-hemjern) fra vegetabilske matvarer. Et par paprikaskiver og et glass appelsinjuice til en grov brødskive vil for eksempel øke opptaket av jern fra kornet i brødet.

 

Ikke nødvendig med tilskudd

To av tre nordmenn kjøper kosttilskudd. For de aller fleste vil kosttilskudd være unødvendig. Enkelte grupper av befolkningen kan ha behov for tilskudd, som for eksempel gravide. Les mer om det her. Det vi vet per i dag er at det holder med et sunt og variert kosthold dersom du ikke tilhører noen av de sårbare gruppene. Spis grove kornprodukter, magre meieriprodukter, fet og mager fisk, og massevis av frukt, bær og grønnsaker.

 

Hva er anbefalt dagsdose av vitamin C?

  • Friske voksne: 75 mg
  • Barn: 24- 40 mg
  • Gravide og ammende: 85- 100 mg

 

Så enkelt dekker du dagsbehovet for vitamin C

Eksempler på matvarer som dekker det daglige behovet for voksne:

  • En gjennomsnittlig stor appelsin
  • En rød paprika
  • 2-3 buketter  brokkoli eller 4-5 buketter kokt brokkoli
  • 1/4 kurv jordbær (ca. 100 g)
  • En stor håndfull rosenkål
  • 1/3 blomkålhode

Poteter regnes som en av våre viktigste kilder til vitamin C i det norske kostholdet siden dette er noe vi spiser mye av.

Ved å spise tre mellomstore poteter til middag kan du enkelt dekke en tredjedel av dagsbehovet for vitamin C.

 

Flere nyttige næringsstoffer i en og samme råvare

Frukt, bær, grønnsaker og poteter er naturlig rike på vitamin C og gir deg også kostfiber og andre vitaminer og mineraler på kjøpet. Spiser du 5 om dagen og inkluderer poteter i kostholdet ditt er du sikret nok vitamin C og vel så det. Fordi vitamin C er vannløselig vil et eventuelt overskudd skilles ut med urinen. Det er derfor ikke farlig å få i seg for mye over en periode. Men, det er ingenting som tyder på at et overskudd beskytter oss eller er spesielt gunstig. Derfor er det ikke noe poeng å helgardere seg ved å spise kosttilskudd, når man ellers har et sunt og variert kosthold.