Balanserte måltider for en sunn livsstil

Lær hvordan du kan sette sammen sunne og balanserte måltider. Vår guide viser deg hvordan du kombinerer karbohydrater, proteiner, frukt, grønnsaker og fett for å lage næringsrike og smakfulle måltider.

En del karbohydrater 

Karbohydrater er et næringsstoff som har som hovedoppgave å gi kroppen vår energi. Det finnes ulike typer karbohydrater, og noen bør vi spise mer av enn andre. Poteter, ris, pasta, nudler, brød og andre kornprodukter er matvarer som er rike på karbohydrater. Fullkorn og fullkornsprodukter er rike på fiber, som tar lengre tid å fordøye sammenlignet med enkle karbohydrater (finnes blant annet i matvarer med mye tilsatt sukker), noe som gir et mer stabilt blodsukker og jevn energi. Velg derfor fullkorn og fullkornsprodukter så ofte du kan. Fullkornspasta, bygg, fullkornsris, havre, potet og grovt brød er eksempler på gode kilder til karbohydrater og anbefales som en del av et sunt kosthold på grunn av det høye fiberinnholdet og næringsinnholdet. 

En del protein 

En del av tallerkenen din bør bestå av proteinrike matvarer, som kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter og/eller belgvekster som linser, kikerter og bønner. Proteiner hjelper kroppen med vekst, reparasjon og vedlikehold av celler. Proteiner bidrar også til å opprettholde muskelmasse og til mange andre viktige funksjoner i kroppen. 

Halvparten frukt og grønt  

Halve tallerkenen bør bestå av grønnsaker, frukt og/eller bær. De fleste nordmenn spiser mindre frukt og grønt enn anbefalingene, å fylle halve tallerkenen med frukt og grønt gjør at du når målet om 5 om dagen, altså 500 g frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver. Et høyt og variert inntak av frukt og grønt reduserer risiko for flere livsstilsykdommer og gir også godt med fiber som gir en god metthetsfølelse. De fleste frukt og grønnsaker inneholder lite kalorier, og er fornuftig for de fleste å spise langt mer av da det også opptar plassen til mer energitett mat. 

Fett 

Fett spiller flere viktige roller i kroppen. Det fungerer som en energikilde og bidrar til absorpsjonen av fettløselige vitaminer (A, D, E, K). Fett bidrar også til strukturen i cellemembraner med mer. Fett vil du få gjennom sauser, dipper, og dressinger samt smør og olje som du steker i. Meieriprodukter, kjøtt, fisk, frø og nøtter inneholder også fett. 

Individuelle tilpasninger 

Er du undervektig eller har utfordringer med å få i deg den maten du trenger er det viktig å spise nok av den mer energitette maten, som grove karbohydrater, gode fettkilder og proteinrik mat. Dette gjelder også barn som har et stort energi- og næringsstoffbehov og en liten magesekk, noe som betyr at maten som tilbys barn bør være av god kvalitet og med høy næringstetthet.