Kutting av kål på jordet

Alt du trenger å vite om nykål

Sesongen for norsk nykål starter i mai, og det er da duket for å lage mange spennende og gode retter. Nykålen kan dampes, bakes, grilles, wokes og spises rå, det er bare å nyte.

Sesongen for norsk nykål starter i mai, og da kommer den som en av de aller første av vårens grønnsaker. Den norske sesongen varer til ut i juli. Nykål kalles også ofte for sommerkål og tidligkål. 

Nykål har samme runde form som hvitkål, men den er mindre og hodet er løsere. Nykålen skal ha en frisk farge og bladene skal være tette og løse. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet.

Det er viktig for smaken at nykålen får gro naturlig i sitt eget tempo. Hvilken type jordsmonn nykålen dyrkes i, har også mye å si på smaken. Derfor kan norsk nykål variere litt i smak fra landsdel til landsdel.

Les mer om nykål i vårt leksikon.

Mange kokker mener at nykålen er et av årets gastronomiske høydepunkter og det er ikke uten grunn. Nykålen kan dampes, bakes, grilles, wokes og spises rå.

Nykål på grillen

Nykål på grillen er en ny opplevelse for mange. Nykålen kan grilles som den er eller pakkes i folie sammen med andre friske grønnsaker.

Del nykålen i båter som pensles med litt olje. Legg båtene i noen minutter på indirekte varme og deretter på direkte varme til den går en fin farge.

Se oppskriften på nykål på grillen.

Nykål er noe av det sunnerste du kan spise, les mer om hvorfor du bør spise nykål.

Forskjellen på nykål og spisskål

Spisskål ligner mye på nykål med løst bundne blader og en mild smak. Den skiller seg ut med sin litt lysere farge og sin karakteristiske spisse form, som er grunnen til det beskrivende navnet "spisskål". Du kan bruke spisskål til de samme oppskriftene som du bruker nykål. Les mer om spisskål her.

 
 
 

Nykålhøsting hos Karine Huseby